Dagstur til Nessebar

Busstasjonen i Burgas lå bare et par minutter å gå fra hotellet mitt. Heldigvis var det en liten stasjon så det var lett å finne bussen til Nessebar. Bussen går hver halve time, koster 6 Lev (30kr) og tar ca 45 min.

Jeg prøvde å spørre sjåføren hvor jeg skulle kjøpe billett. Han snakket selvfølgelig ikke engelsk, i likhet med de fleste her. Han bare vinket meg inn på bussen og sa et eller annet på bulgarsk. Jeg satt meg ned og ventet på at han ville gå rundt å ta betaling. Men bussen begynte å kjøre, og hadde kjørt lenge før en gammel dame reiste seg og begynte å ta betalt av alle passasjerene. Ok, så sånn gjør vi det her 🙂

Den stoppet et stykke fra gamlebyen, så jeg måtte gå de siste kilometerne og over moloen til Nessebar.

Den gamle delen av Nessebar ligger på en halvøy og er over 3000 år gammel. Det er en sjarmerende liten by med smale brosteinlagte gater. Ser ut som er del av de som bor her er endel ute å fisker. Det var mange fiskebåter her i havnen.

På andre siden av bukten ligger Sunny Beach hvor flesteparten av nordmennene som reiser til Bulgaria reiser på charterferie.

Det var visst her alle turistene skulle oppholde seg i dag.

Nydelige hus i tradisjonell byggestil.

Det er ca 12000 innbyggere i denne lille byen. Og ser ut som de alle driver en kafé eller suvenirbutikk.

I 1983 kom byen på UNESCOs verdensarvliste.

På dette lille stedet var det bygget 11 kirker i denne stilen. De er bygget på 13- og 1400-tallet.

Denne blir nå brukt til å selge lokal kunst.

En litt mindre kirke.

Ruinene av en større kirke.

Dette tror jeg er sånn ca midt på øyen. Det er så mange trange gater her at man finner aldri tilbake til samme sted. Det er et knøttlite sted og jeg gikk rundt her i et par timer. Det var nye gater å oppdage hele tiden.

Mye nydelige suvenirer. Jeg elsker de arabiske fargerike lampene og keramikkskålene. Mye jeg fikk lyst til å kjøpe, men det er ikke alltid det ser like bra ut hjemme.

En koselig sitteplass ved denne skjønne vannkrukken.

Her ble det kanskje hentet vann i gamle dager?

Jeg tok bussen tilbake til Burgas litt før klokken 16. Slappet litt av på hotellet før jeg gikk for å spise middag på samme stedet som i går, Pizza Palace.

Det ble ikke noe slankemat i dag. Bakt kyllingfilet med maskapone og pesto servert med potetstappe, brokkoli og en ostesaus. Det var et mektig måltid. For middagen og en halvliter betalte jeg 16 Lev, som er ca 80 norske kr. Det er veldig billig å gå ut å spise her altså. I butikken betaler jeg 3 (norske) for en flaske vann og 5 kr for en brus.

Allerede i morgen reiser jeg til Oslo. Dagene her i Bulgaria har vært herlig. Burgas og Nessebar kan jeg trygt anbefale å besøke.

#bulgaria #burgas #balkan #nessebar #nesebur #svartehavet #unesco #verdensarv #europa #reise #ferie

En varm dag i Burgas

I går ble en enda varmere dag enn søndag. Gradestokken kom opp til 30 varmegrader og det var nesten vindstille.

På formiddagen gikk jeg meg en lang tur for å finne en innsjø som skulle ligge rett utenfor byen. Jeg gikk og jeg gikk, men kom meg ikke nær vannet fra noen kanter på grunn av at det var tett med busker og siv. Kjedelig. Har sett bilder der vannet er rosa pga mineralene det inneholder.

Jeg bestemte meg for å gå på stranden tilbake til byen. Selvfølgelig, siden det var nesten i enden, kom jeg inn der nudistene holdt seg. Alltid like pinlig når man ikke er helt forberedt. Etter å ha sett litt for mange nakne gamle kropper kom jeg meg ut på veien igjen. Følte meg mer komfortabel der.

Selve Burgas er ikke noe særlig fin by. Grå og slitt. Men det er mange åpne plasser der folk kan slå seg ned. Og benker over alt. Benker som er laget i alle fasonger. Som disse store fiskene her hvor man kan sitte på finnene.

Det er en lang gågate som går fra togstasjonen og helt ned til stranden. Med masse resturanter og små butikker.

Resten av byen ser omtrent sånn ut.

Det står en flott gammel skulptur av en grammofon i gågaten. Det sies at hvis du lytter når den spiller så kan du høre navnet til den som elsker deg 😛

Maten her er ganske lik som gresk mat. De bruker mye oster, yoghurt, kjøttboller og tomater. Mye forskjellige salater og urter.

I går fant jeg er god restaurant. Pizza Palace het den, men serverte mye mer enn pizza heldigvis. Ble så fornøyd når jeg fant en sunn rett på menyen. Kyllingsnitzel med hasselnøttcrust og parmesan, med broccoli, tomater og quinoa som tilbehør. Og det smakte så godt at det blir nok middag der i kveld også.

Ellers har jeg smakt på kjøttboller og noen gode tomatsalater.

Frokosten her på hotellet er ikke noe å skryte av. Tørt fint brød eller croissant, litt ost og pølse. Så da velger jeg heller den vanlige havregrøten jeg har med meg hjemmefra.

Og så har jeg funnet noe "sunnere" snacks jeg kan ha på hotellet på kvelden.

Det har blåst veldig i natt og temperaturen har sunket helt ned til 15 grader. Går ut ifra at den vil stige litt i løpet av dagen. Ellers er det nå bare å få på seg langbukser og genser igjen. Tenkte jeg skulle prøve å finne en buss som går til Nessabar nå. En gammel by som står på UNESCOs verdensarvliste.

#burgas #balkan #bulgaria #svartehavet #europa #reise #ferie #norskereiseblogger #reiseralene

En avslappende dag i Burgas

Det er søndag og en rolig dag i Burgas. De fleste er ortodokse kristne her og det virker som "alle" holder hviledagen hellig. Mange familier rusler rundt i den enorme parken som går langs strendene eller samles på en av de mange resturantene i byen.

Jeg likte meg godt i denne enorme parken. Synes det var flott at den skilte byen fra stranden. I mange andre storbyer med strender er det som oftest bygget fullt av hoteller og restauranter langs strandpromenadene.

I parken finner man flere lekeplasser, små cafeer, statuer og til og med et lite tivoli. Hvor mange kilometer lang den er fant jeg ikke ut av, men det er ihvertfall mulig å tilbringe og rusle rundt her i timesvis.

I en krok i parken var det til og med et område der det hadde vært sandskulptur-konkurranse. Mange fantastiske skulpturer her. Hvilke skulptur som vant vet jeg ikke, for alt er skrevet med kyrillisk skriftspråk og det forstår jo ikke jeg bæret av.

Jeg poster ofte flere bilder på Instagram enn her i bloggen. Så det er bare til å sjekke ut Limi70 hvis du vil 🙂

Selvfølgelig var jeg nede ved stranden også. Jeg tok først en spasertur helt ut på piret her så jeg fikk et fint overblikk over strendene og parken.

Det var overraskende at det var så lite folk på stranden. Det var jo søndag og nydelig vær med 26 grader. Virket som alle turistene er dratt hjem og de fastboende får ha byen og strendene for seg selv.

Det var herlig å kjenne varm sand mellom tærene. Det blåse en behagelig bris fra havet. Akkurat passe varmt til å klare å sitte å nyte det i noen timer.

Dagens geografi-time; Svartehavet er forbundet med Middelhavet gjennom Bosporosstredet (aldri hørt om), Marmarahavet (heller ikke hørt om) og Dardanellene (heller ikke dette). En tredjedel av vannet i Europa renner ut her i Svartehavet, så på enkelte steder er saltinnholdet veldig lavt.

Nå har jeg altså vasset i dette havet også 🙂 Utrolig nok glemte jeg å pakke bikini før jeg reiste til sydenlandet!

Her bor jeg på Hotel Bulgaria. Det er den høyeste og styggeste bygningen i byen. Og det eldste hotellet her visstnok. Ganske slitt, men helt greit. Jeg betaler bare 1600,- for fire netter, så kan vel ikke klage på det.

Jeg fikk rom i 16.etg. Det er 17 etasjer totalt. Flott utsikt over byen herfra.

Nå er det leggetid igjen. Klokken er en time før Norge. Selv om jeg føler jeg har tatt det veldig med ro i dag viser Fitbiten min at jeg har gått over 22 000 skritt. Herlig. Det blir sikkert like mange i morgen. Her er det mer å oppdage. Burgas er mye roligere enn jeg forestilte meg. Men kanskje det er annerledes i morgen når hverdagen starter?

#burgas #balkan #bulgaria #europa #reise #norskereiseblogger #reiseralene #svartehavet #strand

På vei til land nummer 70

Jeg sjekket ikke flytiden ordentlig før jeg reiste i dag tidlig. Klokken 4.00 sto jeg opp i natt for å rekke flyet til Oslo som lettet klokken 7.00 i Bergen. Mens jeg satt å ristet på den noe turbulente flyturen over fjellet så jeg at jeg må sitte 8 timer på Gardermoen før neste fly går. Jaja, sikkert like greit at jeg ikke studerte bookingen min før, så slapp jeg å irritere meg i flere dager.

Nå er jeg altså på vei til Bulgaria. Mitt 70. land som jeg besøker. Bulgaria ligger sørøst i Europa. Det grenser til Svartehavet på østsiden, Tyrkia og Hellas i sør, Makedonia og Serbia i vest og Romania i nord.

Jeg skal fly til Burgas å være der i 5 dager. Burgas er landets 4. største by og har litt over 200 000 innbyggere. Akkurat nå er det 24 grader der og strålende sol. Det skal bli deilig å gå barbent på en strand igjen. Slippe regntøy og sjøstøvler når man går ut døren. Etter regnværet og stormene i det siste føles det som en evighet siden sommeren forlot Bergen.

Det er også lenge siden jeg har vært i utlandet helt alene, ikke siden Kapp Verde i desember i fjor, så jeg er veldig spent på hvordan det blir å komme til et helt fremmed sted. Selv om jeg har reist mye alene så er det som å gå opp til en liten eksamen hver gang. Vil jeg finne ut av transport, valuta, spisbare steder og finner jeg det som er interessant å se? Er folkene vennlig innstilt til turister? Får jeg følelse av mestring eller blir det en angstfylt tur? Spennende er det ihvertfall 🙂

Siden jeg har 6 1/2 time til her på Gardermoen kan jeg lese litt om Bulgaria og i boken jeg har med meg om Mindfullness. Det er bare å la tankene fare og prøve å være tilstedet her og nå. Slappe av og puste med magen.

#bulgaria #reise #reiseralene #svartehavet #europa

Mørketiden er på vei

Jeg synes høsten kommer alt for tidlig hvert eneste år. Det regner døgnet rundt og jeg merker at dagene blir kortere og kortere.

Heldigvis har jeg noen fantastiske (satser jeg på) turer fremover nå i høst og vinter. Om mindre enn to uker reiser jeg alene noen dager til Bulgaria. Det landet har jeg aldri vært i så det måtte jo selvfølgelig besøkes. Da blir det sol og sightseeing langs Svartehavskysten. Regner med at det er godt over 20 grader der ennå.

Etter noen dager i Bulgaria flyr jeg rett til Oslo for å treffe en venninne. Da blir vi turister i hovedstaden noen dager.

I november kommer turen jeg har gledet meg til i et år nå. Min søster og jeg skal til Maldivene ! Soling, bading og yoga står på programmet. Det blir en jentetur sammen med Jomfrureiser. Kommer til å bli himmelsk. Alle bildene vi har sett fra Maldivene ser jo fantastiske ut.

Og sist men ikke minst har jeg allerede begynt å planlegge neste år. Jeg har fått med meg en venninne på gruppereise til Brasil, Argentina og Paraguay i februar. Den turen har jeg hatt lyst til å ta lenge, men den har vært litt for dyr. Men nå bare booket jeg. Det får stå til. Det er bare å være veldig bevisst på hva man bruker penger på ellers i året.

Tenker jeg vil holde ut mørketiden nå når jeg har litt å se frem til 🙂

#reiseplaner #bulgaria #maldivene #reise #ferie #gruppereiser

Endelig har jeg vært på Norges tak

Forrige helg reiste jeg til Jotunheimen sammen med en venninne, min bror og en niese. Målet var å gå på, ikke bare Norges høyeste men, Nord-Europas høyeste fjell; nemlig Galdhøpiggen som er 2469 meter høyt.

Jotunheimen er en av Norges 39 nasjonalparker. Og her i denne nasjonalparken er ca 250 av de 300 fjelltoppene i Norge som er over 2000 meter høy.

Etter denne helgen har jeg slått fra meg å komme meg opp på så mange av de!

Det var nydelig vær da vi kom oss opp i fjellheimen fredag kveld.

Vi overnattet på Raubergstulen gjestehus hele helgen. Et koselig sted med nydelig mat (faktisk) og hyggelig vertskap.

Kan anbefales, selv om der var dyrt.

Lørdag morgen fikk vi litt instruksjoner om hvordan vi skulle ta på oss seletøy og brodder, før vi måtte kjøre egne biler den siste milen opp til Juvasshytta. Derfra begynte vandringen mot toppen.

Når vi går fra denne siden av fjellet må vi ha guide med oss, siden det er en isbre som vi må gå over.

Fra Raubergstulen var det 130 påmeldte. Så det er litt av noen flokker som går oppover.

Her går vi på rekke i tau over Styggebreen. Med Galdhøpiggen i sikte. Det tok ca 50 minutter å komme seg over.

Det er noen voldsomme sprekker i isbreen. Ville ikke ramlet oppi en.

Vi er over breen og nå begynte for alvor stigningen opp til toppen.

Her slet jeg skikkelig. Det er bratt og isete. Heldigvis er dette siste etappe. Det tok rundt en time fra breen til toppen.

Endelig er vi oppe. Jeg hadde nesten lyst til å gi opp. Mest fordi det var så glatt og det var så mange mennesker som trengte seg på fra alle sider.

Det var nesten ikke mulig å finne er sted å sitte på toppen. Når jeg skulle ta bilder av utsikten måtte jeg nesten trakke oppi matpakken til folk som satt rundt på den lille spisse toppen.

Hytten klarte vi ikke kommes oss inn i engang pga folkene og glatten.

Her er toppen. Også her er buddhistiske bønneflagg.

Heldigvis har vi hatt flott vær hele veien. Ikke for mye skyer og ingen nedbør. Det blåser litt og er fire grader her på toppen.

Utsikt mot Glittertind, Norges 2. høyeste fjell.

Har ikke som mål å gå der 😀

Utsikt fra toppen. Om dette er nord, sør, øst eller vest vet jeg ikke. Et røft landskap er det ihvertfall.

En varde, en haug med steiner oppå haugen med steiner.

Det var en lang vei å gå ned igjen. Vi måtte bruke broddene ellers var det livsfarlig. Jeg var ganske nervøs for de som kom bak meg, hvis de hadde falt hadde jeg også falt.

Men det gikk heldigvis fint. Hele turen tok 7 1/2 time. For å være ærlig (og det skal man jo) så var ikke dette noe kosetur. Jeg synes det er veldig gøy å ha vært på Norges høyeste fjell, men kommer nok aldri til å gjøre det igjen. Det var ikke for tungt heller, men det var glatten, steinete og alle folkene som dro ned turopplevelsen.

Liker best når jeg kan nyte naturen i fred og ro, og få gå i mitt eget tempo.

Neste fjelltur jeg går på blir nok under 1000 meter med utsikt over en vakker fjord eller noe sånt. Helt alene 🙂

#jotunheimen #galdhøpiggen #nasjonalpark #fjelltur #topptur #norgeshøyestefjell #utpåtur #norge #europa #biltur #reise

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top