Fra Barcelona til Gibraltar

Jeg har vært hjemme i Bergen i en uke nå og lengter allerede ned igjen til Spania. Det var så deilig med sol og sommer.

Å reise langs kysten fra Barcelona til Gibraltar er noe jeg har hatt lyst til i noen år nå, så nå er jeg veldig fornøyd med at jeg har fått det til.

Nå valgte jeg å ta buss og tog rundt. Hadde jeg leid bil hadde sikkert ruten blitt litt annerledes. Men jeg har hatt en fantastisk spennende og variert tur.

De to første døgnene var jeg i Barcelona. En spennende storby som jeg aldri blir lei av. Har vært her et par ganger før og bare elsker Gaudi sine byggverk. Jeg skal tilbake her når den store katedralen Sagrada Familia står ferdig. Den ble påbegynt i 1883 så det er vel like før 🙂

Fra Barcelona tok jeg buss til Valencia. Enda en storby med flott arkitektur og en vakker strand.

Jeg overnattet tre nettet i den gotiske delen av byen. Det gamle var litt av en kontrast til denne arkitekturen her. Her ligger Vitenskapsmuséet, konserthallen og akvariet.

Valencia var også en utrolig kul by. Og en travel by med veldig mye turister.

Jeg tar bussen videre og kommer til Altea. Jeg er fremdeles i regionen Valencia. En liten landsby med hvitkalkede hus og masse bratte bakker. En flott strand med god plass. Her overnattet jeg fire netter. Deilig å bare slappe av litt og nyte det rolige tempoet og gjestfriheten som var her.

Altea ligger ikke langt fra Albir og Benidorm. Det er en fjellkjede som går mellom de to byene som er et populært turmål. Jeg kom meg bare opp til toppen og ned igjen.

Fra Altea tok jeg bussen til Benidorm og Alicante. Der forlot jeg kysten og reiste opp til Granada.

Jeg ble skikkelig overrasket over hvor stor Granada var. Jeg trodde det var en liten by og at vi så Alhambra nede i fra sentrum.

Granada var enda en spennende by i Spania. Byen er selve symbolet på det spanske imperiums fødsel. Her gjenerobret de katolske monarkene riket fra muslimene i 1492.

Det er mye å se på her i byen og en spennende historie.

I Granada besøkte jeg Alhambra selvfølgelig. Den største arabiske borgen som er i Spania.

Jeg var også i Sacromonte, en liten del av byen der det ennå er folk som bor i huler.

Etter fire dager i Granada måtte jeg videre. Det var egentlig ikke nok tid her, men jeg måtte komme meg videre.

Capileira ble neste stopp. En liten landsby i Sierra Nevada. Her tok hotelleieren imot meg med et kyss på hvert kinn. Alle i gatene hilser. Og har du sagt navnet ditt til noen, så husker de det. Veldig koselig sted 🙂

Grunnen til besøket mitt i Capileira var at jeg ville bestige Mulachen. Det er den høyeste toppen i Sierra Nevada og på fastlandet og måler hele 3482 moh.

Det var en flott tur, som jeg fikk anbefalt av en kollega, som jeg virkelig kan anbefale videre. Jeg hadde fjellheimen omtrent for meg selv. Traff på et par folk og en liten flokk med steinbukker på turen.

Etter noen dager høyt oppi fjellene reiser jeg ned igjen til kysten.

Jeg skal være sammen med min datter, svigersønn og mine to barnebarn i en uke. Jeg treffer de på flyplassen i Malaga og vi tar toget sammen til Fuengirola hvor vi skal bo.

Veldig kjekt at familien min vil komme ned når jeg er borte så lenge.

Når de reiser hjem igjen fortsetter jeg min tur mot Gibraltar. Jeg tar bussen til en liten by som heter La Linea de la Concepcion, bare kalt La Linea til hverdags 🙂

Det er en liten by helt på grensen til Gibraltar. Jeg hadde booket hotel her fordi det var mye billigere enn i Gibraltar. Herfra tar det bare 10 min å gå over grensen.

Endelig har jeg vært på Gibraltar klippen jeg også. En fascinerende klippe som skyter opp av havet. Landskapet rundt er ellers veldig flatt.

Å gå rundt å se på apene på fjellet er veldig morsomt da. Ser ut som de trives veldig godt her oppe. Dette er de eneste ville apene i Europa. Noen er hentet fra Marokko for å holde bestanden oppe.

Etter Gibraltar tok jeg toget til Ronda. Her skulle jeg være i to dager, men bestemte meg med en gang at her ville jeg være et par dager til.

Det er så vakkert her med byen på toppen av klippen og alle fjellene rundt. Her fant jeg virkelig roen.

Broen som Ronda er kjent for er et imponerende byggverk. Den er bygget i 1793 og er 120 meter over kløften. Den er den nyeste av tre broer som binder sammen byen. Det er en gammel bydel fra middelalderen og en nyere bydel.

Verdt et besøk om man er i Costa del Sol.

De siste fire dagene hadde jeg i Benalmadena. Jeg solte meg, gikk en tur på fjellet og var en tur innom Picasso-museet i Malaga.

33 dager i Spania gikk veldig fort. Jeg ble bare mer og mer begeistret for Spania jo mer jeg fikk se. Jeg vil reise mer i Spania etterhvert. Har jo ikke besøkt Sevilla og Cordoba f.eks.

Jeg har blogget mer om alle stedene jeg besøkte, så det er bare å bla bakover.

Jeg klarte å holde budsjettet sånn passe greit. Jeg kalkulerte med rundt 500kr natten for hotel. Det klarte jeg. 499,50 i gjennomsnitt. Hotel er dyrt i Barcelona og Valencia, men man finner mye billig langs solkysten. Jeg brukte kun 1570,-kr på busser og tog hele veien. Det er jo mye mindre enn jeg hadde trodd. Jeg tenkte jeg skulle klare meg med 350,-kr dagen til mat og diverse. Der røk budsjettet mitt. I gjennomsnitt brukte jeg 440,-kr dagen.

Men uansett synes jeg at jeg klarte det ganske greit. At jeg har brukt nesten 3000kr mer enn planlagt er jo ingenting å si på. Turen var verdt hver krone.

Jeg har tatt over 1200 bilder på turen og har masse gode minner. Deilig å ha hatt fem uker med sol og varme. Her hjemme ser jo det ut som sommeren har glemt oss igjen.

#sommer #spania #spaniarundt #gibraltar #barcelona #ronda #valencia #altea #granada #reise #ferie #rundtur #verdenrundt #norskereiseblogger

De siste dagene i Spania

Det var deilig å komme ned til Middelhavet igjen. Ingenting er som en kveldstur på stranden. Barbeint i vannkanten så bølgene skyller over føttene. En fantastisk følelse. Og her i Benalmadena kan man gå hele ti kilometer på strand hvis man vil. Fra Torrenolinos til Fuengirola.

Benalmadena Costa. Den nedre delen av byen har turistene helt overtatt. Her er en havn med båter, mange resturanter og suvenirbutikker. Langs strandpromenaden også er det bare hotellet og resturanter.

Selve Benalmadena sentrum ligger lenger oppe på en bakketopp. Det er en sjarmerende by som har bevart sine hvitkalkede hus og blomsterbalkonger i smale gater.

Det er endel engelskmenn som er fastboende her. Tror jeg hørte mer engelsk enn spansk når jeg gikk rundt her.

På onsdag var jeg på fjelltur. Jeg kom meg opp på Calamorro. En topp som er på 769 meter med utsikt over hele Benalmadena.

Jeg tok en dinglebane opp. Min datter, barnebarn og meg har tatt denne banen før, for 3 1/2 år siden. Jeg kan ikke huske at den var så liten. Og at den dinglet så mye. For ikke å snakke om hvor lang tid den tok til toppen. Ti minutter er lang tid når du tror du skal dø.

Det er plass til fire stykker i hver vogn. Jeg satt helt alene. Glad jeg bare hadde kjøpt billett en vei. Jeg hadde aldri tatt den ned igjen.

Jeg var nok så opptatt av at jentene mine ikke skulle være redd sist at jeg ikke kjente så mye på det selv da.

Jeg overlevde og kom opp til en fantastisk utsikt i alle retninger.

Jeg gikk helt opp til toppen for å ta litt bilder. Synd det var så mye dis, ellers har man utsikt til Sierra Nevada.

Turen ned igjen var helt herlig. Jeg gikk helt alene. Traff på mange firfirsler og en fjellgeit. Koselig 🙂

Tre timer tok det før jeg var helt nede på hotellet mitt. Grei nok tur det i 27 varmegrader.

I går lå jeg faktisk på stranden å solte meg. Jeg klarte 3 timer i strekk. Måtte ned å duppe meg i vannet for å klare å holde ut varmen.

Det holdt med de tre timene. Nå er jeg solbrent på baken og litt på lårene. Ennå jeg smurte meg med faktor 30.

I dag ble det ingen soling. Jeg tok heller toget inn til Malaga og gikk på Picasso museet. Jeg har vært på Picasso museet i Barcelona også, for noen år siden.

Bilde er tatt på Plaza de la Merced, i nærheten av der Picasso er født.

Malaga er også en flott by å besøke. Ihvertfall den gamle bydelen med den flotte katedralen og fjelltoppen med festningen.

En nydelig liten hage utenfor katedralen.

Etter museet ruslet jeg litt rundt i gamlebyen, spiste en is og tok bussen tilbake til Benalmadena. Bussen var faktisk både billigere og raskere enn toget. Og den stoppet rett utenfor hotellet mitt. Jaja, jeg oppdager alltid noe nytt.

Disse 33 dagene i Spania har gått utrolig fort. Jeg har reist fra Barcelona til Gibraltar og fått sett veldig mye på veien. Føler jeg har blitt litt kjent i Spania. Og selvfølgelig hørt og lest om mange nye plasser jeg vil besøke… en eller annen gang.

Jeg skal oppsummere hele turen når jeg kommer hjem.

Nå skal jeg ha meg en dusj og gå ut å spise middag for siste gang her. I morgen formiddag er det å fly hjem til Norge igjen. Har litt blandete følelser i forhold til det.

#spania #spaniarundt #reise #ferie #reiseralene #andelucia #costadelsol #malaga #benalmadena #middelhavet

Im in love

I dag er siste hele dagen min her i Ronda. I morgen reiser jeg ned igjen til Middelhavet. Jeg kunne klart å være her lenger, men nå har jeg nå allerede booket hotel i Benalmadena.

Jeg tok min siste tur helt ned i dalen for å nyte den vakre naturen rundt her. Det er mange fine turer man kan gå rundt på toppene her. Men nå er det for varmt og jeg er for lat til å bevege meg alt for langt akkurat nå. Men så er det jo egentlig nok å bare være her i Ronda.

Siste bilde av Puente Nuevo for denne gang. Jeg kommer nok tilbake hit en vakker dag.

Jeg har nå visst fått trim i dag også. Inne i Casa del Rey Moro er det en bratt trapp som er hugget inn i fjellet. Der er 365 trappetrinn ned til det skulte forsvarsverket La Mina.

Det var litt ekkelt å gå nedover alle trappene. Så lyst som det er her var det ikke alle steder. Og jeg var helt alene her og ante ikke hvor langt det var ned. Føltes som jeg gikk i en evighet.

Skummelt.

Endelig i bunnen. La Mina. Her måtte byens innbyggere ned for å hente vann under beleiringer.

Det er laget til en lite plattform, så det går an å komme helt ut til elven nå. Utrolig vakkert her nede i kløften da. Byen er 120 meter der oppe.

Så var det å klatre opp igjen de 365 trappene. Det er laget en nydelig hage utenfor palasset.

Sånn benk vil jeg også ha i hagen 🙂

Roda har virkelig gjort inntrykk på meg. Hvordan byen er bygget og landskapet rundt er jo bare helt nydelig. Hittil det vakreste jeg har sett i Spania. Ja, finere enn Barcelona og Granada 😀

Det er siste uken min her. Jeg reiser hjem igjen på lørdag. Jeg tror jeg skal prøve å slappe av og sole meg de siste 4 dagene. Jeg trenger å fordøye litt inntrykk. Cordoba og Sevilla og alle de andre plassene jeg skulle vært får jeg ta en annen gang.

#spania #ronda #spaniarundt #reiseralene #reise #ferie #rundtur

Koser meg i Ronda

Jeg bestemte meg får å være her et par dager til. Ennå er jeg like begeistret over denne byen som er bygget oppå et platå.

På 11- og 12- tallet var den en av de mektigste arabiske byene. Fram til katolikkene tok over igjen på slutten av 1400 tallet.

På nordsiden av den berømte broen er det to andre, mye eldre broer. Her er den eldste fra 1600-tallet. 30 meter over kløften og elven Guadalevin.

Her er en til lenger nede ved det arabiske badet. Det kjører faktisk biler over og oppover de smale svingete gatene. Jeg hadde ikke ville kjørt her.

Jeg stakk innom å så på det arabiske badet som er bygget på begynnelsen av 12000-tallet. Det ligger halvveis under bakken, så det var herlig å sitte her inne i ly for steikende sol og 35 grader utenfor.

Her fikk jeg også se en film og lære litt mer om historien til Ronda. Spennende.

Santa Maria La Mayor. Før 1490 ca var denne katolske kirken en moské. Den bærer litt preg av det ennå.

Kunne lett ha bodd i denne sjarmerende byen.

Det er ikke lange strekninger jeg går av gangen i dag. Jeg blir ganske svett av å gå opp og ned bratte bakker og trapper. Heldigvis er det nok av små kafeer så jeg får påfyll av vann eller cola light 🙂

En resturant i de hengende husene.

Jeg var også innom tyrefekter-arenaen i byen. En av Rondas stoltheter. Det er den første arenaen som ble bygget i Spania i 1785. Og det er visst her “moderne” tyrefektingen til fots ble utviklet.

Heldigvis blir arenaen mest brukt til rideshow og andre tilstelninger nå. Men i september er det visst noe tyrefekting her. Da skal jeg holde meg langt unna dette stedet. Det synes jeg er grusomt.

Nå skal jeg bare gå rundt her å kose meg et par dager til. Jeg poster sikkert litt mer herfra før jeg drar videre. Det er alt for mye å ta bilder av her.

#spania #reise #spaniarundt #reiseralene #ferie #ronda #andelucia #malaga #costadelsol

Ronda – DETTE må være Spanias vakreste by :-)

Jeg tok først buss fra La Linea til Algecira i dag morges. Jeg måtte vente der noen timer før jeg tok tog videre til Ronda. Toget tok bare 1 1/2 time, så Kl 16.30 var jeg fremme i Ronda.

Ronda er helt magisk. Det er en av de eldste byene i Spania og ligger ca 750 meter over havet. En dyp kløft deler byen i to. Puente Nuevo, som den berømte broen heter, er en av tre broer som binder byen sammen. Denne broen fra 1793 er et imponerende byggverk.

 

Fra broen er det 120 meter rett ned i kløften hvor elven Rio Guadalvin renner.

Det går en sti fra Plaza de Campillos og ned i kløfter. Her får man sett broen skikkelig. Jeg satt her nede en stund å beundret byen der oppe. Det er så vakkert at jeg blir jo helt rørt.

Jeg får sitte der nede helt alene. Det var heldigvis ikke mange som orket å gå ned stien i denne varmen. Eller, det var vel helst oppover igjen folk ikke orket å gå.

Det kom en kinesisk familie ned. Vi hjalp hverandre med å ta bilder og utvekslet et par setninger, så gikk de heldigvis opp igjen.

Det er så utrolig stilig hvordan husene er bygget helt i kant med den stupbratte fjellveggen. Dette er den gamle bydelen.

Det bor litt under 35000 mennesker her i Ronda. Selv om byen er ganske så kjent er den ikke oversvømt av turister. Veldig rart egentlig, siden den bare ligger 10 mil fra Malaga. Men de som er på ferie i Costa del Sol vil vel helst sole seg. Forståelig nok hvis man er fra Norge ihvertfall :-D.

Utsikt fra broen mot den “nye” bydelen. Tenk så kult å ha terrassen sin over en 100 meter dyp kløft da.

Jeg har kommet meg opp igjen og satt meg på en resturant. Her spiser jeg er god salat til den utsikten. Helt fantastisk.

Utsikt mot sør. Det er til å bli svimmel av.

Det gamle Ronda var omringet av en arabisk bymur. Den er delvis bevart. Her ser vi litt av den.

I den nye bydelen er det en stor park langs kanten av fjellet. Det virker som om alle ungdommene i byen samles her på kvelden.

Ronda har mye mer en den gamle broen å vise frem.

Jeg har fått et kart og noen tips av hun som jobber på hotellet jeg bor på. I morgen tidlig skal jeg bli bedre kjent med byen.

Planen var at jeg skulle være til søndag, men jeg kjenner bare at jeg må være her litt lenger enn det. Ihvertfall en natt lenger. Kanskje to….. Her var det veldig godt å være.

#reise #ferie #spania #spaniarundt #reiseralene #ronda #andelucia #malaga

En dag i Gibraltar

I dag har jeg gått fra Spania til Storbritannia. Det tok meg bare 15 min.

Gibraltarklippen er imponerende skue i det ellers flate landskapet. Den raver 426 meter over havet.

Det var ingen kø på grensen i dag. Så jeg kom gjennom passkontrollen kjapt og greit.

Litt spesielt å måtte gå over flystripen for å komme inn til byen.

Jeg fikk ikke noe godt førsteinntrykk av Gibraltar by. Tenkte vel at dette måtte være den styggeste byen på den iberiske halvøyen. Det så ikke ut som noe var planlagt der og boligblokkene var rett og slett stygge.

Jeg forandret mening når jeg kom lenger inn i byen. Når jeg kom innenfor den gamle bymuren og et stort torg med mange uteresturanter åpenbarte seg, så jeg litt av sjarmen som folk snakker om. Her går jeg bortover Main Street. En lang handlegate uten bilister. Flotte viktorianske bygninger med koselige kafeer og butikker.

I enden av Main Street finner jeg taubanen som tar meg opp på Gibraltar-klippen. For en fantastisk utsikt.

Utsikt over byen. Det bor i underkant av 30 000 innbyggere her. Flest engelskmenn, men også spanjoler selvfølgelig. Offesielt språk er engelsk og valutaen er gibraltiske pund.

Gibraltar er eneste stedet i Europa det er ville aper. Her sitter en mor med en nyfødt. Det er ca 150 stk igjen her. Det er sagt at Gibraltar kommer til å være under engelsk herredømme så lenge det er aper her.

Spania gjør krav på Gibraltar. Men ved folkeavstemning ønsker innbyggerne å tilhøre Storbritannia. Det blir nok tatt en ny avgjørelse på det nå etter Brexit.

Jeg gikk ned igjen fra toppen. Det ble en flott og varm tur.

Ser du apekatten som sitter inne i muren?

Her er det en som prøver å stjele den nyfødte babyen fra moren. Det ble noen høye skrik, men heldigvis ikke noe mer alvorlig enn det. Hun andre apen gikk vekk igjen etter et minutt.

Her må jeg gå sent for å ikke trakke på firfirsler :-D. Skulle tro det var umulig. De gjemmer seg så fort de aner at noen er i nærheten. Jeg så mange små grønne, men klarte ikke å få bilde av de.

Turen ned var lenger enn jeg trodde. Og innimellom gjennom tett kratt. Glad jeg tok banen opp til toppen. Jeg hadde nok ikke funnet veien ellers.

Upper Town. Dette er den fine gamle delen av byen. Men det ser likevel ikke ut som det brukes mye tid og penger på vedlikehold.

Nede igjen i sentrum satt jeg meg ned på en av resturantene på Grand Casemates Square. Og hva er mer naturlig enn å bestille fish & chips når man er i UK? Veldig godt var det også.

Det var herlig å sitte her. En rolig og god atmosfære. Kelnere som kaller deg darlig og snakker et språk du forstår.

Etter en times tid ble jeg enig med meg selv om at Gibraltar var et utrolig kult sted. Kanskje den kalde 1/2 literen var med på å ta den avgjørelsen.

Men uansett så har jeg hatt en flott dag her i Gibraltar. Nå er jeg tilbake i Spania, for her var overnatting mye billigere.

I morgen håper jeg å finne en buss som går til Ronda.

#gibraltar #Storbritannia #spaniarundt #gibraltarklippen #reise #ferie #reiseralene #fjelltur

En uke i Fuengirola er over

Plutselig ble det stille rundt meg igjen. Ingen liten jente som kommer løpende å banker på døren min å vekker meg om morgenen. Og hver dag det samme spørsmålet; “Var jeg våken før deg mormor?” Hun er verdens søteste.

Uken med min datter og familien gikk veldig fort må jeg si. Det har vært skikkelig “familiemedsmåbarnsydenferie”.

Vi besøkte dyreparken i Fuengirola. Vi var jo der i fjor også (bare meg, min datter og eldste barnebarnet) Det er litt gøy når hun på 4 år kjenner seg igjen og kan vise pappaen og lillebror hva hun gjorde her da. I fjor var pappaen på jobb og lillebror lå i magen til mammaen.

Tivoliet i Fuengirola husket hun godt og det var helst der hun ville være. Vi klarte å slippe unna med to besøk bort der. Strikkhopp på trampoline var favoritten.

Ellers var det selvfølgelig tur langs stranden, bading i basseng og masse spising. Blir alltid litt mer kosemat når man er flere godtegriser sammen. Jeg som hadde vært så flink å holde meg unna snop og kaker før de kom. Greit å ha noen å skylde på 😛

Nei, uken gikk alt for fort. De kunne godt vært noen dager til. Det synes Annabel også. Hun satt på gulvet på toget på vei til flyplassen å grein. Hun ville tilbake til Spania.

I dag morges sjekket jeg også ut fra hotellet i Fuengirola og reiste videre. Jeg har ennå 10 dager igjen i Spania. Nå har jeg tatt bussen til La Linea, her overnatter jeg to netter. Nå skal Gibraltar utforskes 🙂

#spania #ferie #fuengirola #andelucia #reise #familieferie #spaniarundt

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top