En rask, thai-inspirert middag.

Mat er ofte en del av reiseopplevelsen. Av alle de 71 landene jeg har besøkt er det i Thailand, Kambodsja og Vietnam jeg har spist den beste maten. Sri Lanka og India kommer også høyt opp på listen. Jeg liker det hot og spicy altså.

Når jeg er hjemme prøver jeg å etterligne rettene jeg har smakt. Det er ikke alltid jeg treffer så godt, men noen ganger blir det bra. Som det gjorde i dag med denne retten.

Svinekjøtt i kokosmelk for en person;

Kok opp en liten boks med kokosmelk (250ml) Ha i 1/2 ss rørsukker, 1/2 ss fiskesaus, 1/2 rød finhakket chili og 1 god ss currypaste. La det få koke 5 min før du tilsetter 150 g svinekjøtt. Det er også veldig godt med kylling eller scampi oppi. Til slutt hadde jeg i 2 små gulrøtter i skiver og ca 3 cm med purreløk. La det koke i 20-30 min før du serverer det med ris. Eller kokt byggryn som jeg heller spiser. Strø over er stort lass med hakket koriander.

Bon apetit 😊

#thaimat #mat #oppskrift #rasktogenkelt #reise #globetrotter

Sør-Amerikas hjerte

Nå har jeg akkurat kommet hjem fra byen. Jeg måtte innom Sentrum Reisemedisin for å kjøpe drikkevaksine mot cholora og e-coli. Greit å være beskyttet mot diverse bakterier.

Det er to uker til jeg reiser til Sør-Amerika nå. Reisetrangen slår til for fullt nå når jeg ser at det snør sidelengs utenfor stuevinduet mitt.

Første stopp i Latin-Amerika blir i Buenos Aires i Argentina. Der blir vi i fire dager. Selv om jeg reiser med en gruppe har jeg tre dager her på enenhånd. Jeg orket ikke melde meg på alle felles-utfluktene. Jeg synes jo det er kjempespennende å gå på oppdagelsesferd helt alene på nye steder. Tenkte at jeg kanskje kunne ta en dagstur til Uruguay også mens jeg er i Argentina. Det er bare en kort fergetur over Rio de la Plata. Vi får se hva jeg får til.

Neste stopp blir i Paraguay. Her overnatter vi bare en natt og besøker en gammel jesuittisk by som står på UNESCOs verdensarvliste. Vi skal også besøke Italipu-demningen som ligger på elven Parana på grensen mellom Paraguay og Brasil. Her får vi omvisning på verdens største vannkraftverk.

Et av høydepunktene på turen blir nok Iguazu-fossen som vi skal se både fra den argentinske siden og den brasilianske siden. Det er klodens bredeste fossefall som strekker seg i en tre kilometer lang hesteskoform. Den består av 275 mindre fosser. Høres mektig ut.

Videre går turen til Rio de Janeiro i Brasil. Her skal vi selvfølgelig få se nærmere på Kristusstatuen på Corcovadofjellet. Vi skal på båttur på Guanabara-bukten, ta kabelbane til Sukkertoppen og mye annet spennende i Rio.

Trenger jeg å si at jeg gleder meg veldig til denne turen og det kribler skikkelig i magen nå når jeg leser gjennom programmet.

Nå er det bare å sette seg ned å pugge spanske gloser.

Og glede seg over at når jeg kommer hjem igjen i slutten av februar er vi bittelitt nærmere våren her i Norge. Bare fordeler med å reise til varmen på høst/vinterhalvåret.

#argentina #paraguay #brasil #latinamerika #søramerika #reise #ferie #gruppetur

Nytt år – nye reisemål 🤗

Reiseåret 2019 er nesten ferdig planlagt allerede selvfølgelig. Det er ikke så vanskelig å fylle opp kalenderen når det er så mange fristende destinasjoner der ute.

Om litt over en måned har jeg min første ferie. Da reiser en venninne og jeg til Sør-Amerikas hjerte på gruppetur. Vi skal reise i Argentina, Paraguay og Brasil i 12 dager. Endelig skal jeg få se den mektige Iguazu-fossen, besøke Kristus-statuen i Rio og mye annet spennende. Bare gled dere til å følge meg på denne turen 😉

Neste langtur blir i mai. Jeg starter helgen i Barcelona sammen med en liten gjeng med jenter. Der skal vi feire 50-års dagen til en venninne og kollega av meg. Når de reiser hjem mandagen blir jeg igjen i Spania. Hvis jeg får igjennom ferieønsket mitt så blir jeg i Spania i en måned. Reiser litt rundt. Jeg skal ihvertfall besøke Madrid, Sevilla og Cordoba denne gangen. Og kanskje være med min datter og familien en uke på sørkysten. Vi får se hva det blir tid til. Etter den måneden jeg reiste rundt i Spania i 2017 er jeg blitt helt forelsket. Det er utrolig mange vakre byer og fjell å besøke her.

Neste langtur håper jeg blir i august/september. Da har jeg lyst til å reise til Japan og gå på Mt. Fuji. Hvis det er noen jeg kjenner som leser dette kan de gjerne hive seg på turen. Jeg har ikke veldig lyst å reise til Japan helt alene, men må jeg så må jeg 😊

Siste turen som er planlagt og faktisk allerede booket er en treningsreise til Tanzania. Det blir to uker med Jomfrureiser på Zanzibar i slutten av november. Akkurat når høsten er på sitt mørkeste her i Norge og jeg bare er nødt til å komme meg vekk litt. Jeg håper at min søster skal få anledning til å være med meg her.

Så, det var de store reisene i år. Det er et par småturer jeg ønsker å ta også, men det blir mer på sparket. En god kollega har lyst å ha meg med til Skottland. Det håper jeg vi kan få til. Og så har jeg veldig lyst til å reise noen dager til Albania. Jeg får bare se hva turene koster og hva kredittkortet mitt tåler 😜

Et godt reiseår ser det ut til å bli ihvertfall.

Jeg ønsker alle dere også et godt nytt år. Om dere er hjemme eller på reise.

#reise #ferie #planer #reiseåret2019 #søramerika #afrika #asia #europa

FJELLTURTERAPI i 2018

Familiært har 2018 vært enda et tøft år. Jeg har en veldig nær og kjær som er rusavhengig. Til tider kan det være veldig vanskelig å leve med. Man føler seg ofte maktesløs, fortvilet og frustrert fordi “ingenting nytter” når man prøver å hjelpe den man er glad i.

Det som er viktig for meg oppi alt er å skape meg en god og meningsfull hverdag. Reiser og fjellturer er noe av det jeg gjør for å ta vare på meg selv, noe som er veldig viktig for pårørende til rusavhengige.

Turer på fjellet er terapi for meg (utenom samtaler med gode venner og kollegaer). Tankene blir klarere og man ser ting i et annet perspektiv når man er ute i naturen. Jeg blir i hvertfall mer positiv og ser litt lysere på livet.

Målet i år var å gå 15 turer jeg ikke hadde gått før. Jeg klarte bare 10 nye topper, utenom mange turer på byfjellene rundt Bergen.

Bildet her er fra Bruviksnipa 822 MOH på Osterøy.

Da jeg var på ferie i Jordan i april hadde jeg en flott tur opp i fjellene i Petra. Det var en helt magisk tur forbi templene og gravkamrene i den mystiske oldtidsbyen.

Jeg har selvfølgelig blogget om Jordan-turen før, så det er bare å bla tilbake til april 2018.

På vei nordover i sommer hadde jeg et stopp hos en venninne i Sunnfjord. Vi gikk noen flotte fjellturer sammen. Her er vi på toppen av Hesjetinden 492 MOH med nydelig utsikt til Sognefjorden.

På samme turen nordover stoppet jeg også i Åndalsnes. Her gikk jeg opp til Rampestreken 537 MOH. En fantastisk utsikt herfra, men ikke noe sted for de med høydeskrekk. Jeg var litt skjelven når jeg gikk utpå her.

Håper at jeg skal få gått hele Romsdalseggen i år kanskje.

Trollhatten i Brønnøysund var også en fin tur jeg hadde i år.

Bakkanosi 1398 moh på Voss var den desidert flotteste fjellturen i 2018. En varm sommerdag i juli på jobb gikk jeg denne turen med fire andre. Det var en tung tur, men den spektakulære utsikten over Nærøyfjorden var virkelig verdt strevet.

En venninne og jeg var noen dager på miniferie i Rogaland. Vi klarte å finne fram til den berømte Trollpikken og bestige den.

Mens vi var i Stavanger tok vi oss også en tur opp på Preikestolen. Det er en vakker tur, men dessverre alt for mange som har begynt å gå denne turen nå.

Siste helgen i august kom jeg meg opp på Norges tak, Galdhøpiggen 2469 moh, sammen med en venninne.

For å være ærlig var det ikke noen fin turopplevelse. Det var surt og kaldt, masse folk og veldig glatt siste delen av turen. Men nå er jeg veldig fornøyd med at jeg har vært her. Det blir nok flere turer i nasjonalparkene våre.

Siste turen i år var på selveste nyttårsaften. Da gikk meg og min datter opp på fløyen for å se rakettene klokken 24.00. Herlig måte å avslutte 2018 og å ønske 2019 velkommen. Det var ikke rare fyrverkeri-showet, men veldig gøy å være der likevel.

Loddo i Austevoll og Tysnessåto er to kommunetopper jeg har vært på 2018. Jeg håper det skal bli mange fler i 2019. Neste år igjen har jeg hørt at Sogn og Fjordane og Hordaland skal slås sammen, så da hadde det vært greit å kommet i mål med kommunetopper i Hordaland. Vi får se hvor langt jeg kommer….

Turer blir det ihvertfall 😉

Mine 10 “nye” i 2018

1. Loddo i Austevoll 244 m

2. Arnanipa 456 m

3. Bruviknipa 822 m

4. Hesjetinden 492 m

5. Rampestreken 537 m

6. Hananipa 718 m

7. Tysnessåto 753 m

8. Bakkanosi 1398 m

9. Galdhøpiggen 2469 m

10. Høgstefjellet 467 m

Godt nyttår alle sammen.

#fjellturer #reise #bergen #norge #Hordaland

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top