Fergen over Gambia river (Gambia 2011)

 

Vi tok fly  til Dakar i Senegal da vi skulle til Afrika i 2011. Da måtte vi kjøre i 10 timer for å komme oss over grensen til Gambia. Siden vi mistet flyet i Lisboa kom vi frem et døgn senere enn planlagt. Men han som skulle møte oss på flyplassen sto der ennå.(Vi hadde ikke fått tak  i han på telefon for å gi beskjed) Heldigvis, for vi hadde aldri klart å finne frem i det kaoset alene. Bilturen til grensekontrollen var alt annet enn behagelig. Vi tok en public taxi, det er en stasjonsvogn som er laget om til en 8 seter og den skulle fylles opp før den kjørte, så det ble et par timers venting på det. Vi satt forferdelig trangt og det tok oss altså 10 timer. Hele natten. Det kjentes ut som vi satt på noen stålbjelker og det var umulig å skifte stilling i disse bilene. Kan love deg at koppene våres verket.

Men endelig fremme på grensen, så tok det jo 2 timer før alle som skulle sjekke papirene våre var ferdig med det. Vi nordmenn trenger ikke visum i Gambia, men de var ikke fornøyd da vi prøvde å forklare de det. De forsinket oss med vilje, for de ville ha penger av oss. Det fikk de ikke, og vi fikk komt oss gjennom til slutt.

Så kom vi til den fantastiske fergen, fra Barra til Banjul, som skulle ta oss over elven. Vi var veldig spent på om det ville gå bra, min datter var virkelig nervøs. Så jo ikke ut som det var av nyeste modell akkurat. Og det virket jo ikke som de noen gang skulle bli ferdig med å laste på.

Mangen små taxi båter som krysser elven også.

De har så vidt begynt å kjøre innpå fergen. Håper de har håndbrekk på bilene sine 😀

Ved fergeleiet.

En taxibåt. Billigere måte å komme seg over på. Men ikke så veldig trygt.

Jippi, vi er på vei 🙂

Endelig fremme i Banjul. Tok nesten 1 time på 6 km. Går ikke så fort altså 😛

Og her måtte vi gjennom kontroll. Tollerne ville sjekke om vi hadde narkotika med oss. Vanligvis stopper de bare turister for å få noen penger ut av de. De spør “Do you speak good french?” som egentlig betyr “Har du noe til meg?”. Det er jo ikke lov å bestikke offentlige tjenestemenn liksom, så må jo være diskrè. Men da later jo jeg som jeg er stokk dum og sier “No, sorry”

Jaja, vi kom endelig frem til huset vi hadde leid i Serekunda. Det var vann av og til og strøm noen ganger på natten. Det er ikke mye som blir vedlikeholdt i dette landet. Men hvis du betaler noen, klarer de alltids å fikse ting.

#reiser #afrika #Gambia #Banjul #ferge

 

Elfenbenkysten 2….. Nov. 2010

Vi går rundt på markedet i Koumassi, en forstad til Abidjan. Her er det mye mer folkeliv enn inne i selve byen. Her kjøper vi fisk vi skal ha til middag av en dame, hun sløyer og fjerner fiskeskjellene for oss. Det er skikkelig redskap hun har. Det ble helstekt fisk med plantin, en type banan, og chillisaus til middag. Kjempegodt.

 

Markedet i Koumassi. Flink til å balansere ting på hodet disse damene. Jeg prøvde meg med et sånt fat med nøtter oppi. Helt utrolig at de klarer det. Jeg knakk nesten sammen under vekten og måtte holde med begge hender.

Vakre drakter har de også. Og babyene bundet opp på ryggen 🙂

Vi bodde litt primitivt kan du si. Spiser middag på gulvet. Hele familien fra samme fat. Vanligvis med hendene, men jeg fikk lov å bruke gaffel. Lucky me…… Her spiser vi aloko (stekt  plantin) og stekt fisk. De har fantastisk god mat her, bruker masse chilli.

I “bakhagen”. En liten gutt har funnet seg en ny leke. Vi var naboer i en uke. Jeg prøvde å gjøre alt for å få han til å smile til meg, men det var helt umulig. Veldig skeptisk til fremmede damer 😀

Gatene i Koumassi så sånn ut. Åpne avløp på sidene av veien.

Oj, ennå en ny leke……….. Nei, han vil bare ikke smile til meg.

Litt av the grad marked i Koumassi. Det var enormt svært. Jeg gikk litt inn der, men var redd jeg ville ha rotet meg helt vekk, så da spaserte jeg heller opp og ned på ene siden.

Noen nabojenter kom over et par kvelder og ville lære meg fransk. De klarte det ikke de heller….. Men utrolig hvor mye man kan klare å kommunisere likevel, med få ord, tegnspråk og ansiktsuttrykk. Veldig koselig besøk.

Storbyen Abijan. En merkelig stillhet i denne byen. Virker som det bare er kontorer i byen. Nesten all handel og beboelse er rundt byn.

Ikke noe heavy trafic her nei.

 

Den kuleste øglen jeg har sett i det fri. I en flott liten park i Abidjan

Sentrum av Abidjan. Tror vi gikk mange minutter mellom hver gang vi traff på folk. I en storby!!!!

In da hood…….. Back in Koumassi

Ihelslått grillet kylling med stekte grønnsaker og ris. Ingen gaffel denne gang. Maten var knallgod. Vi bestilte maten av en man som drev en bar på stranden i Grand Bassam. Han sa han hadde alt vi kunne ønske oss på menyen. Da bestilte vi altså kylling og ris. Han løp avgårde, jeg vet ikke hvor, og kom tilbake etter ca 30 min med maten.

Helt normalt, hvis ikke de har det selv, løper de til naboen for å skaffe det. Snakk om service.

Her selges koster og matkar som hun har laget selv.

I dag har hun forskjellige sitrus-frukter å selge. I morgen kan det være hun bare selger bananer.

 

Som sagt, ikke noe luksusferie. Her lager jeg mat på det lille “kjøkkenet”. Har handlet selv på markedet. Er så flink atte……

Hjelp, lage mat over gass. Livsfarlig 😛 Jeg funket dårlig som afrikaner.

Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy……….. Og naboen gjør det samme. De satt utenfor døren til huset sitt hele dagen og holdt på med et eller annet. Renset grønnsaker, kokte mat, vasket klær eller laget et eller annet de kunne selge på markedet og snakket seg imellom om meg som bare satt der å så på de.

 De hadde sett oss gå rundt i byen en dag. Da kom mannen til nabokonen å banket på og ville snakke med vennen min. Han forklarte at han måtte aldri la en hvit kvinne gå rundt sånn, vi måtte jo kjøre. Ikke fordi det var farlig, men fordi hvite kvinner ikke var sterk nok til å gå rundt hele dagen. Hahaha morsomt. Min venn forklarte at jeg pleide å gå i fjellet mangen timer hjemme i Norge og foretrakk å bruke beina fremfor bil. De synes visst det var veldig merkelig. Hvem går i fjellet hvis man ikke skal hente vann eller noe buskap??….ihvetfall for en aller annen nyttig grunn.

Jada, vi koste oss på stranden og i noen dager. Mangen kilometer nesten helt alene. Fantastisk. Her i Gran Bassam.

Ja, jeg har masse gode minner fra Elfenbenkysten. Folk var vennlige, men litt reserverte. Ikke så mangen som sankket engelsk, så det hadde absolutt vært en fordel å kunne fransk da. Kunne godt reist ned igjen her.

#afrika #elfenbenkysten #Abidjan #ferie #storby #markeder #vestafrika

 

 

 

Oppturer og nedturer……….

I kveld ble det bare en liten tur opp til Fløyen og ned igjen. Tar en liten time fra døren min og tilbake. I dag var det tungt å gå opp, ikke bare pga gangsperr etter Stoltzeturer og yoga timene denne uken, men fordi tankene mine var tunge. Noen dager er jo sånn, at bekymringene våre overskygger alt annet. Og da er det ekstra viktig for meg å få den turen ut, la tankene og følelsene bare slippe til. Det er eneste måten vi kan bearbeide tunge ting på. Tørre å kjenne på følelsene som er der, akseptere de og de blir lettere “leget”. Og tørre å utforske hvorfor man føler det som man gjør.

På vei opp kjente jeg på tristhet, fordi jeg er bekymret for en nær og kjær. Redsel for å miste en jeg er inderlig glad i. Men jeg kjente også på sinne og frustrasjon for at vedkommende ikke har hørt på råd. Og maktesløshet fordi hjelpen min ikke hjelper, rett og slett.

Når jeg har sortert tankene og er på vei ned igjen, kjenner jeg på optimisme og ny styrke. Jeg gjør en øvelse jeg gjør så ofte jeg kommer på det. Oppmerksomt nærvær eller tilstedeværelse kaller noen det. Jeg tenker det er en måte å få renset sinnet for negative tanker og få friske tanker inn. Ikke fordi jeg ignorerer det jeg må ha fokus på, men fordi det er ikke til nytte å bekymre seg hele tiden. I så fall går denne øvelsen ut på å bruke alle sansene sine. 1.Se noe vakkert hver dag , virkelig legg merke til det og mediter over det. Det har jeg gjordt flere ganger i dag. Jeg studerte mitt barnebarn tidligere i dag, hun er så vakker og jeg nyter virkelig å se på henne. Jeg studerte skogen og mosen på steinene og den vakre solnedgangen da jeg gikk nedover Fløysvingene i kveld. 2. Lytt til noe vakkert. Lykk øynene om nødvendig og lytt til en behagelig eller stimulerdene lyd. Jeg lyttet til små bekker som rant i skogen. En av de mest beroligende lyder jeg vet om. 3. Smak. Legg merke til det du spiser og nyt det. Ofte spiser vi uten å smake…. Tenk over hva det smaker. I kveld nøt jeg en sjokolade etter turen. 4. Legg merke til duftene rundt deg. Jeg har kjent lukten av vått gress, blader og mose. Herlig å plukke et blad fra et tre, knekke det og kjenne den friske lukten. 5. Føl på noe eller føl noe på huden. Huden er jo vårt største sanseorgan, og finnes det noe deiligere enn kjærlig berøring. Jeg har klemt på min lille engel i dag og strøket henne over det mykeste håret man kan tenke seg.

Å leve i nuet er noe jeg virkelig trenger å trene meg på. Legge merke til alt rundt og nyte det. Å bekymre seg for i går eller i morgen hjelper ofte veldig lite…..

 #egenomsorg #tilstedeværelse #mindeful
 

Lykke er ikke noe du finner. Lykke er noe du skaper.

Nå har jeg hatt meg en fin kveldstur på fjellet. Gått opp Stoltzekleiven, bort til Fløyen og ned igjen Fløysvingene. 2. kvelden på rad jeg tar den turen. Det er så herlig å gå ute i naturen. Det har alltid vært mitt “fristed” , så lenge jeg kan huske tilbake. Fra jeg var en ganske liten jente pleide jeg å gå i skogen eller på fjellet alene å tenke. Når ting ikke var greit hjemme, og det var det jo sjeldent, var jeg et eller annet sted ute i naturen. Drømte om et vakkert hjem og en familie som snakket sammen og var glad i hverandre. Jeg ble mobbet mye på skolen da jeg var liten, da forsvant jeg også ofte og gikk ut i skogen ikke så langt fra skolen. Jeg likte å gå for meg selv, studere fugler og blomster, å tenke. Jeg kan ikke huske at jeg var lei meg, nei tvert imot så er dette gode minner. Alt naturen har gitt meg av trøst og positive tanker.

Jeg begynte tidlig å gå på ordentlige fjellturer med min morfar da jeg var liten. Og det er noe jeg er så takknemlig for i dag. Han lærte meg å sette pris på alt det vi har rundt oss her på Vestlandet. Jeg har prøvd å gi det videre til mine barn igjen, men ikke med like stort hell kanskje. De er ikke blitt avhengig av disse turene slik som jeg.

I dag tenkte jeg på at egentlig skulle jo jeg ha vandret i Nord-Spania nå. Skulle gått der å meditert over livet og hva jeg må korrigere, gjøre mer av/mindre av. Hva vil jeg bli når jeg blir stor? Hvor vil jeg bo? Vil jeg være singel eller ikke? Må man ta èt valg og holde på det resten av livet? Er jeg lykkelig nå eller er det noe som mangler? Blir vi mennesker noengang “fornøyd”? Gikk forbi et butikkvindu tidligere i dag forresten, da så jeg et skilt der det sto “Lykke er ikke noe du finner, men noe du skaper” . Helt sant……Og når man har gått i nesten to timer og tenkt på alt dette, så føler man seg faktisk veldig lykkelig og akkurat nå savner jeg ingenting 🙂

Og så unnet jeg meg en kopp med kakao og litt is da jeg kom inn fra regnet … Enda mer lykke 🙂
 

 

Minner fra Bali

Endelig har jeg klart å lage blindramme til maleriet jeg kjøpte på Bali. Ble fantastisk fint og kostet meg ca 70 kr i materialer. Om jeg hadde levert det inn for montering i butikk skulle de hatt ca 1500,-. Så her henger det endelig ved siden av det flotte skapet jeg kjøpte i Filippinene da vi bodde der.

To andre malerier jeg kjøpte på Bali. De er bare 25×30. Hadde jeg sett disse først, ville jeg kjøpt et i stort format. Ble helt forelsket i de maleriene. Får reise ned igjen når jeg har et stort hus jeg kan samle alle tingene mine i……….. 😀

Omgitt av gode minner. Gekko-lampe fra Boracay, bilder fra Bali og skap fra Tagaytay.

#asia #malerier #Bali #Filippinene #reise

 

Er kjøp av sex eller “kjærlighet” greit liksom?


 

Jeg har fått med meg nå at dette er blitt et mer kjent fenomen. At kvinner reiser til Afrika og finner seg en kavaler. Jeg tenkte ikke noe på det første gang jeg var i Egypt. Men kanskje jeg ennå var for ung da eller ikke la merke til at det skjedde rundt meg?? Yngre menn prøvde å sjekke meg opp, men jeg har alltid vært skeptisk til fremmede menn når jeg er ute å reiser (har nå lært noe hjemmefra) så ville ikke gå på noe date der. Dessuten var jeg alene med min sønn, så det hadde uansett ikke passet seg. Men at det var unge menn som prøvde å sjarmere “eldre” damer for vinning var ikke i tankene mine.

Første gang jeg la merke til dette var i Tunisia. Men da var det en som måtte si det direkte til meg. Kan innrømme jeg er litt naiv noen ganger :-D. Det var første kvelden jeg var der at en ung mann kom bort til meg på gaten og sa han visste hvorfor jeg var der. Javel, tenkte jeg, det er vel ikke vanskelig å gjette. Jeg er på ferie!!      Da reiste jeg alene og var akkurat fylt 40. Han sa jeg var der for de 3 S`ene. Hva i all verden er de tre S`ene måtte jeg spørre. Det står altså for Sol, Sjø og Sex. Jeg måtte bare le av han og sa at nei, jeg kom her alene og planen er å være alene. Det ble mangen flere hentydninger den uken, så jeg fant det tryggest å bli venner med et norsk reisefølge.

Men det var vel først i Gambia vi så hvor vanlig dette var. Mangen enslige voksne (og veldig godt voksne) kvinner kommer til Afrika for å finne en “kjæreste”. På stranden kryr det av bounsere (menn som sjekker opp damer). Og på noen nattklubber ser man bare middelaldrene hvite kvinner med yngre menn som svinger seg og har det kjekt. Uff, nå vil jeg ikke virke dømmende, men jeg ble altså så ufattelig flau over å være en voksen hvit kvinne når jeg så alt som skjedde rundt meg. Selv om jeg reiste med min datter og var med en afrikansk familie, så følte jeg at alle tenkte jeg var også der for å finne meg en ung elsker. Sikkert en følelse mangen hvite menn har når de reiser til Asia og IKKE har tenkt å kjøpe seg sex. Alle dømmer de jo allerede på flyplassen i Amsterdam. Men uansett, er dette greit? Hvem er offeret oppi dette? Kvinnen som “må” kjøpe litt fysisk kontakt eller mannen som “må” selge godsakene sine? Nå har vi vel hørt alle at det er ofre på begge sider. Kvinner blir utnyttet, noen er faktisk så naiv og tror at de har funnet kjærligheten og mister til slutt alt de eier og har for å forsørge eller få kjæresten sin til europa. Unge menn som blir utnyttet og lekt med av “rike” hvite kvinner. Mangen er faktisk mindreårig. Unge gutter ser at dette er mer lett-tjente penger enn å ta utdanning eller få seg en jobb. Familier går i oppløsning.

Nei, det er mye jeg kunne ha skrevet om dette. Og argumentene er mangen både for og imot har jeg hørt. Jeg har jo jobbet endel med prostituerte i Asia, da nesten bare kvinnelige, og ser hvor mye sår man får av dette. Man får virkelig et nedbrutt selvbilde, mangen har PTS og alvorlige depresjoner. Det er også tilfelle for de som kjøper seg sex eller tror de har funnet en kjæreste og blir utnyttet. Så jeg mener jo at prostitusjon eller spilling på sex og følelser for å oppnå noe er ødeleggende for folk. Selvfølgelig er jeg ikke så naiv (lenger), men jeg kunne jo ønske, i min lille drømmeverden, at vi mennesker ville tenkt over hvordan vi behandlet andre. Hvordan vil du at din sønn eller datter skal leve eller bli behandlet?? Mennesker er ikke skapt for å utnyttes, hverken på ene eller andre måten.

Og for å være helt ærlig, er dette største grunnen til at jeg ikke vil reise alene i Afrika. Er mange steder jeg vil reise til, men da vil jeg ha med en mann eller et stort blandet reisefølge :-D. Og så må jeg bare forsikre dere om at jeg ikke er noe prippen dame som synes sex er forkastelig altså og det skal man klare seg uten når man er singel. Neida, ikke nødvendigvis, men tror det er sunt for denne verden å tenke over hvordan man skaffer seg det……. Men jeg vet jo også at noen er faktisk så heldig å finne kjærligheten både i Asia og Afrika. Så det er jo litt farlig å greie alle under samme kam her.

#afrika #sex #prostitusjon #utnytting #reiser

 

 

 

 

 

Fisketorget i Bergen

Ja, nå nyter jeg dagene i Bergen. Virker ikke som hælen min blir bedre (litt utolmodig) så det har ikke blitt noen lange fjellturer. Men litt byvandring blir det jo. Nå er jeg jo så heldig at jeg bor nesten midt i sentrum, med Bryggen og Fisketorget som nære naboer. Føler meg faktisk veldig priveligert som kan gå rundt i et verdensberømt område hver eneste dag (Jada, vet at det er irriterende med disse patriotiske , skrytende bergenserne) . Men nå må jeg få lov å uttrykke min bekymring for fisketorget. Det er fint og flott, men det er jo ikke det det var en gang. Når jeg går der nede nå på sommeren høres det ut som jeg er et helt annet sted enn Bergen. Det ropes på italiensk eller spank eller et eller annet språk. Min datter og jeg (og barnebarn selvfølgelig) gikk der i dag og da var det til og med en selger som hilste meg på kinesisk!! Jeg prøvde å snakke norsk til flere av selgerne, men de forsto jo ikke hva jeg sa. Ikke misforstå. Jeg har ingenting imot at andre nasjonaliteter får seg arbeid i Norge. Men noe så erkenorskt som fisketorget i Bergen, der MÅ jo noen snakke norsk vel? Men utenom det er jeg like stolt av byen min som jeg alltid har vært. Og det ser jo ut som turistene får bra service der nede på fisketorget, så det må vel være det viktigste 🙂

Sjekker blåskjellene. Har også kokt en stor gryte med fisk i karri. Ikke typisk bergensk tror jeg 😀

Her lages det noen grillspyd, og du kan betale med gull, diamanter eller penger 😀 eller kort…

Forskjellige delikatesser. Her er damen som hilste på meg på kinesisk. Ni hao 😀

Enda mer…..

Norsk??? Anyone???

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top