En uke på fjellgården, Nepal

Nå har jeg altså vært en uke på en økologisk gård og luket ugress. Jeg tok bussen fra Kathmandu til Banepa forrige søndag. Derfra er det ca 40 minutter å gå opp til gården. Det er en vakker tur gjennom blomstrende potetåkre og smale stier på kanten av risterasser. Får bra puls også når jeg går oppover her. Gården ligger ca 1700 moh.

Det er høstetid for ris nå. Det er vakkert med disse gylne terrassene oppover i fjellet.

Her er huset til familien jeg bor hos. De måtte bygge nytt hus etter jordskjelvet i fjor. Ser ikke veldig nytt ut akkurat men… Det er bare et ektepar som bor her sammen med sin datter på 14 år.

Jeg har lagt på kne i åkeren å luket ugress. Men med en gang jeg har noen av disse edderkoppene over meg stopper jeg og finner en ny åker. Edderkoppene er like store som håndflaten min. Skikkelig vemmelige. De bare ler av meg og sier at jeg ikke skal være redd, men det kurerer ikke frykten min akkurat. Det er mange jorder jeg kan luke i.

En av gjestehyttene og bønneflagg. Bonden her er en veldig religiøs mann. Han er hinduist og tilber chandi, universets mor. Han har bygget seg en tipi på gården der han har sine “bønnestunder”. Spiller trommer og synger noen vers på sanskrit mens han røyker hasj.

Jeg vil skrive mer om min uke i Banepa. Jeg har ikke bare vært på gården. Akkurat nå er jeg bare innom Greenlion-huset i Kathmandu for å hente litt mer klær. I morgen skal jeg opp å vandre i fjellene. Gleder meg til å se Himalaya. Og håper jeg ikke får høydesyke.

På onsdag blir det en ny oppdatering fra meg, tenker jeg 🙂

#nepal #økologiskgård #kathmandu #banepa #asia #frivilligarbeid #goexplore

Alene i Kathmandu

Jeg ga opp å finne busser inn til sentrum. Forsto ingenting av hva de ropte og når jeg spurte om de gikk til Thamel pekte alle fremover. Hoppet heller i en taxi. Det kostet meg 300 rupi, ca 22kr. Mye mindre enn en bussbillett hjemme.

Thamel er turistområdet i Kathmandu. Mange resturanter og endel merkebutikker. De fleste butikkene solgte hippieklær eller turklær for de som vil vandre i Himalaya og kanskje til Mont Everest.

Siden det er lørdag i dag er det fridag for mangen og “lite” trafikk på veiene. Det tok bare 15 min å komme seg til sentrum i dag.

Disse forbudene var det absolutt ikke noe å bry seg om. Folk røykte både det ene og det andre på gatene her. Det kom en eim av marihuana-lukt innimellom. Tuting i bilene tror jeg rett og slett bare er et instinkt. Ser de noe foran seg må de tute, om det hjelper tviler jeg på.

Det er jo så mange skilter her også, så det er jo umulig å se hva som egentlig er her.

Heldigvis fant jeg et skilt og noen piler som viste veien opp til en takresturant.

Utsikten var ikke mye å skryte av. Det er jo ganske fantastisk at det elektriske funker i denne byen i det hele tatt, når man ser på disse koblingene her. Det hender stadig vekk at strømmen går. Jeg var i en butikk tidliger på dagen der alt plutselig blir mørkt. Alle fortsetter å prate og gjøre det de holdt på med. Virket som de var så vandt til det at de ikke la merke til det engang.

Tikka Masala. Maten var helt ubeskrivelig god. Når man har spist tørr ris med grønnsaker en uke setter man virkelig pris på et godt måltid mat. For middag og en brus betalte jeg nesten 1000 rupi, nesten 80 norske. Så dette var ikke en veldig billig resturant. Sikkert fordi den ligger midt i turiststrømmen.

Nå er jeg tilbake i Dhapasi Height. Her er huset vi bor i. I morgen tidlig reiser jeg til Banepa. Det er landsbyen jeg skal jobbe i. Gleder meg veldig til å få komme opp til gården. Jeg skal bo hos familien som eier den økologiske gården. Far i huset er visst en ganske åndelig mann og en yogamester. Så det kan jo bli spennende å se hvordan vi kommer overens :-D.

Jobben min blir å grave, plante og vanne jorden er alt jeg har fått vite hittil.

Det finnes ikke Internett i landsbyen, så dere vil nok ikke høre fra meg på en stund. Jeg skal være der i to uker, men har fri i helgen. Så det kan være at jeg klatrer ned fra fjellet og tar en buss til nærmeste sivilisasjon neste helg for å finne en internettkafé.

Uansett blir det deilig å komme litt ut i naturen og ikke minst få litt alenetid igjen. Blir litt stresset av å ha så mange rundt hele tiden.

De siste dagene har jeg måtte slutte med nikotintyggis og Papsi Max (fordi det ikke finnes her) , så de neste dagene blir det avvenning fra Internett. Tror den blir verst.

Ha det fint så lenge. Dere hører fra meg når jeg har nett igjen 🙂

#nepal #kathmandu #asia #thamel #goexplore #reise #ferie #frivilligarbeid

Måtte bare ta bilde av naboene våre. De er jo så søt disse hellige dyrene.

Utflukt til ape-tempelet, Nepal

Etter lunsj i går hadde vi en utflukt til ape-tempelet eller Swayambhunath som det egentlig heter. Det ligger på vestsiden i Kathmandu. Nå har jeg endelig fått meg et kart, så jeg kan følge med hvor vi farter rundt.

Vi gikk av bussen ved en Buddha-park. Her var flere svære gullstatuer. Ganske glorete i det ellers så fattigslige landskapet.

Det var mange og ganske bratte trapper oppover til ape-tempelet. Måtte ta noen pauser på veien. Her har jeg ca 1/4 igjen.

Endelig oppe med stupaen. Buddhistene mener at denne tempelplassen har det mest kraftfulle stupaen i verden. Her får man virkelig svar på bønnene sine. De sier at det første tempelet her oppe ble bygget for over 2000 år siden. Det er mange pilegrimer som kommer her fra både India og Tibet. Jeg lærte også i går at Buddha, som egentlig het Siddharta Gautama, ble født 563 år før Kristus, her i Nepal.

Og endelig fikk jeg utsikt over byen. Dette er jo bare en del av Kathmandu. Det er ingen som kan svare meg på hvor mange innbyggere det er her. Klarer ikke finne helt pålitelige tall på nettet heller. Men det er ihvertfall under 2 mill som bor her, så det er en liten by for å være en asiatisk hovedstad.

Desverre er det ganske forurenset, så man ser ikke alle fjellkjedene i Himalaya så godt.

Det er to flokker med rhesusaper her i tempelpmrådet. Av og til blir det litt skriking og kloring rundt beina våre. De virker ikke så de bryr seg om folkene rundt, men jeg har ikke veldig lyst å komme for nær de. De er jo veldig søte de små da.

Mor og barn. Han var litt rampete han her. Han prøvde å stikke av flere ganger, men moren fikk tak i foten hans hver gang og dro han tilbake. Hun hadde endelig funnet noe å spise så nå fikk ungen bare være så grei å sitte i ro til de var ferdig. Morsomt å se på når de prøver å oppdra de små.

De spiser det som menneskene ofrer til gudene, ris, frukt og grønnsaker.

Det var noen små suvenirbutikker også på toppen av fjellet selvfølgelig.

Så skulle vi ned igjen de 300 trappetrinnene. Kjente det litt i knærne.

I dag har jeg en alenedag. Herlig. Kjenner at det er på tide. Jeg skal bare vaske litt klær (for hånd!!) så skal jeg inn til sentrum en tur tenkte jeg.

#asia #nepal #kathmandu #reise #ferie #goexplore #frivilligarbeid

En ny spennende dag i Kathmandudalen

Namaste ! Veldig koselig når folk hilser på meg i gaten. Når de hilser med Namaste hilser de egentlig på guden i meg.

Vi har vært på dagstur til et kloster i dag. Tok buss fra hovedbusstasjonen tidlig på morgenen. Landsbyen som klosteret er i heter Pharping og ligger ca 10 km nord for Kathmandu. Det tar nesten to timer å komme seg der pga trafikk og elendige veier.

Jeg fikk heldigvis sete nesten helt foran i bussen. Bildet er tatt før de begynner å trøkke folk innpå. De sto som sild i tønne her og plutselig hadde jeg noen barn på fanget. Bare koselig det 🙂

Klosteret lå i en nydelig liten landsby med masse åkerlapper og risterasser. Her hadde de også sin egen stupa selvfølgelig.

Vi fikk spise lunsj i klosteret. Ris og forskjellige kokte grønnsaker. Veld god og spicey mat faktisk.

De små munkene hadde en liten pause fra undervisningen og var ute å sparket fotball når vi var der.

Vi gikk lenger opp i fjellene for å besøke et tempel. Ved siden av guden Ganesiha er det en liten Buddha (på høyre siden). Munken som viste oss rundt sa at den hadde kommet der helt av seg selv!! Han mente jeg måtte gå inn å ta bilder av den. Høflig som jeg er gjorde jeg som han sa. Jeg ofret til og med 5 rupi, som er ca 40 øre.

Et hellig fjell med masse bønneflagg.

En fantastisk utsikt fra tempelfjellet. Det er to av jentene her som skal jobbe i klosteret etter denne intro-uken. De skal undervise munkene i engelsk. Kjenner jeg ble litt misunnelig. Håper landsbyen jeg skal bo i er like vakker.

Vi besøkte også et annet tempel lenger nede i dalen som het Dakshinkali tempel. Her var det en gud som krevde blod, så de ofret dyr her. Det var en hellig elv her også som folk dyppet seg i. Det var så skittent og ekkelt her at vi gikk bare fort forbi området. Vi fikk ikke gå helt inn uansett siden vi spiser kjøtt.

Nei, det var mye vakrere oppe i fjellene. Nå er vi tilbake på huset og har spist middag. I dag ble vi servert pasta med ketchup. Ikke noe luksus her altså 🙂

Kjenner at den kjølige kveldsluften siger inn i huset, så det er på tide å krype ned i soveposen og lese litt.

#nepal #kathmandu #tempel #kloster #asia #reise #ferie #frivilligarbeid

Boudhanath stupaen, Nepal

Etter yoga og litt matlaging besøkte vi en av verdens største stupaer, Boudhanath, som selvfølgelig står på UNESCOs verdensarvliste. Denne stupaen som står her i dag ble bygget på 1300-tallet. Den ble litt skadet etter jordskjelvet i fjor, så de holder på å restaurere den nå. Desverre fikk vi jo ikke se den ordentlig da, med alle flaggene nedover fra spiret.

Her kommer buddhistene for å tilbe og ofre til gudene. Bønneflaggene henger over noen hjul man går forbi og snurrer rundt. Det er sikkert flere hundre av de hjulene rundt hele stupaen. Mangen går tre runder rundt tempelet og snurrer på alle hjulene.

Her er et større bønnehjul de snurrer på. Og en eller annen gud hun klapper på eller ber til. Det er flere unge mennesker som går bort til den gamle lille munken som sitter der. De gir han en liten pengegave og så velsigner han de.

To skolejenter ber til Buddha. Det er over 3 mill. guder i buddhismen, så nesten hva som helst kan være hellig her. Men Buddha er den største guden. Det er to andre også som er “hovedguder”, men nå husker jeg selvfølgelig ikke navnet på de. Skal lære meg det i morgen, tenker jeg 🙂

Ennå mer ritualer. Når man må ringe i denne klokken vet jeg ikke, må vel være når du vil ha svar på en stor bønn.

Selve stupaen er 36 meter høy. Hele tempelet er en stor sementklump. Det går altså ikke an å gå inn i den, bare oppå platåene rundt selve kuppelen.

Ministupaen var ferdig restaurert. Så da fikk jeg se de flotte øynene som speider i alle verdenshjørner.

Det var en spennende tur i dag. En deilig og avslappet atmosfære inne på området til Boudhanath. Så veldig i kontrast til trafikkaoset utenfor muren.

Jeg fikk også vite i dag at jeg kan få jobbe på en økologisk gård likevel 🙂 Så det kommer jeg til å si ja til.

Ellers går det veldig greit her, selv om vi er ganske mange mennesker på dette huset. Men det er ikke noe luksusferie akkurat. Vi er seks jenter som deler rom, sengene er så harde at jeg kunne likegodt sovet rett på gulvet og det er iskaldt vann i dusjen. Det er faktisk veldig kjølig her på nettene, så vannet blir aldri skikkelig varmet opp. Kommer ikke til å dusje her hver dag nei. Vi må være på huset i 9 tiden på kvelden og det skal være stille til kl 10. Nepalesere har ikke noe natteliv sier de 🙂 Jaja, ikke så stor forskjell når jeg reiser alene heller. Tidlig i seng og tidlig opp igjen.

#nepal #kathmandu #asia #tempel #stupa #goexplore #reise #ferie #frivilligarbeid #Boudhanath

Organisert kaos i Kathmandu

Etter litt språkundervisning og lunsj i går tok vi “buss” inn til sentrum av Kathmandu. Sentrumsbussene er Toyota Hiacer som lesser innpå så mange folk som overhodet mulig. Jeg synes det er kjempegøy å reise rundt på den måten. Mye morsommere enn å ta sin egen taxi.

Først gikk vi en stripe nedover en gate med moderne butikker og kjøpesenter. Men det var det store markedet som var målet. Å hjelpe meg for et kaos. Midt i markedet var det en åpen plass med noen små templer i midten. Der satt folk der de fikk plass og solgte frukt, grønnsaker, blomster, tørket fisk og røkelse. Rundt og innimellom kjørte biler og motorsykler. Selvfølgelig måtte alle tute for å komme seg frem. Du kan jo bare forestille deg støynivået.

I sidegatene var det også hundrevis av små butikker. Her kan du finne alt du måtte trenge.

Det ser jo ut som folkene som jobber her er veldig avslappet. Jeg følte jeg ble tutet og skubbet på uansett hvor jeg beveget meg.

Sykkeltaxier var det også noen av her. Det gikk ikke veldig fremover i dette kaoset. Hadde sikkert vært bedre å gå.

Det var litt av en opplevelse å være her. Selv om det ser ganske rotete ut, var det ikke så mye boss og skit rundt som jeg så i India f.eks. Og folkene er utrolig hyggelig. Jeg hadde en handleliste med noen ting jeg hadde i oppgave å kjøpe inn. Det sto på nepalsk selvfølgelig. Første damen jeg spurte fulgte meg rundt på markedet og handlet med meg.

Havregrøten er inntatt nå og vi skal snart ha en yogatime. Kanskje jeg får tid til å skrive mer senere.

#nepal #kathmandu #marked #reise #ferie #goexplore #asia

Litt bilder fra Dhapasi Hight, Nepal

God morgen fra Kathmandu 🙂 Det er en nydelig utsikt vi har her fra Dhapasi Height. Frokosten er inntatt og vi venter på at undervisningen skal starte. Vi skal ha et par timer med nepalsk språk. Bare litt for å overleve disse ukene jeg skal være her. Det er jo ikke alle som snakker engelsk her, så noen nepalske ord er jo greit å kunne.

Her er bilde fra turen vår i nabolaget i går. En liten risåker mellom alle husene. Som dere ser er det noen flotte hus innimellom. Tror vi bor i er ganske bra strøk denne uken. Har fått høre noen ganger at jeg ikke kan forvente meg denne standarden neste uke når jeg skal ut på landsbygden.

Det er hundrevis av disse små “supermarkeder” nedover i gatene. Dette er et av de ryddigere jeg har sett.

Det er et stort avokadotre utenfor huset vårt. Her prøver husmoren å riste ned noen. De er veldig koselig og omsorgsfulle de som jobber på huset. Organisasjonen heter Green Lion og har kontakter med forskjellige reisebyråer rundt i europa. Go Explore er de jeg har booket gjennom.

Nå begynner straks timen vår. Etter det skal vi på marked og til skredder. Det var visst i morgen vi skal til templene.

#nepal #kathmandu #asia #reise #ferie #frivilligarbeid #goexplore #verdenrundt

Bli-kjent-dag i Kathmandu

Vi er visst 15 stykker som kom i går og skal være med på forskjellige prosjekter rundt i Nepal. I dag skulle vi bli kjent med hverandre og nabolaget her i Greenland, en bydel i Kathmandu.

Vi ble delt inn i grupper på 5stk og fikk i oppgave å finne forskjellige steder rundt i området. Min gruppe skulle finne skoler, et selskapslokale og templer. Det var ganske mange forskjellige skoler her på dette lille område. Både private og statlige. Tror vi telte 6 stk bare de 5 km vi gikk. Der selskaplokalet var fant vi både treningsenter og svømmebasseng. Tror jeg skal benytte meg av det en dag. Men templene fant vi ikke. Vi måtte komme oss tilbake til lunsj.

Etter lunsj lærte vi litt om skikk og bruk her i Nepal. Bl.a at det er helt uakseptabelt å klemme og kysse i offentlighet. De bruker ikke papir når de er på do, bare vann. Det er vanlig å dusje bare en gang i uken. Da på lørdager siden det er en fridag. Og andre dagligdagse ting som jeg sikkert husker etterhvert 🙂

Det ble også en tur til kjøpesenteret. Trafikken er helt kaotisk her. De tuter og bråker noe helt sinnsykt. Blir ganske sliten og ør i hodet av å gå rundt her. Veiene er ganske dårlig. Jeg tror ikke alt er pga jordskjelvet i fjor. De er nok generelt dårlig på vedlikehold her.

Desverre får jeg ikke lastet ned flere bilder akkurat nå. Nettet er ganske ustabilt her. Så får poste mer bilder etterhvert.

Nå er det snart middag. Mere ris og grønnsaker tenker jeg 🙂

I morgen blir det en ny spennende dag der vi skal besøke noen av de største templene.

#kathmandu #asia #nepal #reise #ferie #frivilligarbeid #goexplore

Da har jeg ankommet Nepal

Da er jeg i herlige kaotiske Asia igjen 🙂

Etter en lang og slitsom tur har jeg endelig kommet til huset der alle de frivillige bor. Det er sikkert 10 gutter og jenter her fra rundt om i Europa. Jeg er eneste fra Norge og den eneste over 40. Men det er helt greit å være med ungdommer. Utsikten er fra takterassen vår.

Jeg fikk vite nå at jeg skal jobbe på et byggeprosjekt, ikke en økologisk gård som jeg meldte meg på. Jaja, har aldri jobbet i byggebransjen før, så der kan jeg helt sikkert brukes 😀

Første uken er introduksjon av kulturen og landet, så da blir jeg boende her. Så skal jeg flytte et annet sted når jeg begynner å jobbe. Blir spennende.

Det er 26 grader her nå og en deilig svalende vind. Nepal ligger 3 timer og 45 min foran Norge. Det er 2 timer til middag. Jeg er ør og trøtt etter reisen, så tror ikke jeg orker å gå ut å utforske nabolaget nå. Får vente med det til i morgen.

 

#nepal #kathmandu #frivilligarbeid #reise #ferie #asia #goexplore

Litt stresset dagen før avreise

Klokken 12.42 i dag fikk jeg en melding om at toget mitt fra Bergen til Oslo i morgen er blitt kansellert pga. streik. Ble litt stresset da gitt. Ble bekymret for at jeg ikke skulle klare å komme meg til Oslo og nå flyet mitt. Jeg satt på bussen med barnebarnet mitt. Vi skulle på besøk til min mor før jeg reiser. Ikke mye jeg kunne gjøre der og da.

Jeg måtte gå rett på nettet når jeg kom inn til min mor for å søke på flybilletter. Heldigvis fant jeg billetter, men de kostet meg nesten 3 ganger så mye som toget. Irriterende. Og siden jeg nå må fly med Norwegian til Oslo, måtte jeg hjem å kaste ut 10 kg av kofferten min. Enda mer irriterende. Jeg kunne selvfølgelig betalt for en kolli til på Norwegian, men orker ikke dra på to kofferter pluss håndbagasje. Jeg har pakket minimalt med klær til meg selv. Det var litt av barneklærne som jeg skulle gi bort som måtte ut av kofferten dessverre.

Når jeg hadde fått booket flybilletten fikk melding fra NSB igjen om at det ble satt opp alternativ transport for det toget jeg skulle ta!! Litt sent å få den meldingen da. Jaja, nå kommer jeg meg til Oslo i hvert fall og slipper å gå hjemmefra kl 07.00 i morgen tidlig. Det er jo litt deilig. Flyet fra Bergen går kl 15.00. Så er det videre til Munchen kl 18.40. Fra Munchen til Oman og så endelig Oman-Kathmandu. Jeg er framme i Kathmandu i 14 tiden på søndag. 4 fly på under et døgn altså. Kjenner jeg gleder meg veldig til å komme fram. Fly og flyplasser er ikke så veldig spennende lenger.

Så får jeg håpe at jeg finne internett innimellom, så jeg kan få oppdatert bloggen litt. Vi ses!

#nepal #Kathmandu #Asia #frivilligarbeid #GoExplore #reise #ferie

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top