Siste dagen i Tallinn

Jeg lå lenge i sengen i morges og lurte på hva jeg skulle finne på i dag. Angret litt på at jeg ikke hadde kjøpt billetter til en svipptur over Finskebukta.

Jeg hadde egentlig ikke mye lyst å gå ut. Så at det viste 2 grader på værmeldingen. Bestemte meg for at jeg aldri skulle reise til kalde land igjen. Helt til jeg kom på at jeg har jo booket tur til Svalbard med en venninne neste høst…… Da skal jeg kle meg i isbjørnskinn, det bare sier jeg 😀

Jeg giddet ikke å stå opp for å rekke frokosten engang. Men jeg savnet ikke tørt brød og gummipålegg heller da.

Nei, det var vel bare å komme seg i dusjen og ut i frisk luft.

Jeg vandret rundt i gamlebyen igjen. Prøvde å finne veier jeg ikke har gått, men det var ikke mangen av de igjen 🙂

Fant ut at det holder egentlig med 2-3 dager her i Tallinn. Da har man fått med seg det man trenger.

Selvfølgelig hadde det vært annerledes å vært her på sommeren. Da kunne jeg kost meg hele dagen på en benk eller uteresturant. Nå er det så kaldt at man må holde seg i bevegelse. Og siden byen er så liten, går jeg innom hotellet mitt innimellom.

På Tallinns eldste kafe satt jeg meg ned å drakk varm sjokolade. Kafeen ble åpnet i 1864

Det er ganske spesiellt å gå rundt i byen. Det meste er akkurat som det var på 1400-tallet

Denne rustningen hadde jo vært en fin suvenir å tatt med seg hjem 🙂

Bekkalokket er nok fra nyere tid. Søtt var det.

Kan ikke helt forstå at det er nødvendig med advarsel om tyver her. Det er den roligste byen jeg noen gang har vært i.

Enda en advarsel 😀

Nå var jeg innom Alexander sin katedral. Så ut som de fleste katolske kirker, mørkt og med masse mariaer og kors rundtom.

Så tok jeg en siste sving innom frihets-plassen før jeg fant et sted å spise middag. I dag ble det mexikansk mat 🙂

Nå er kafeen min stengt her på hotellet. Lurer litt på om jeg må ut igjen i kulden for å finne noe dessert nå. Kan unne meg det 😉 Det er ikke så farlig. Jeg reiser jo hjem i morgen formiddag.

#tallinn #middelalderby #Estland #reiser #reiseralene #ferie #sorby #vinter #kaldt

En lat dag i Tallinn

Etter frokost ruslet jeg ned til havnen. I dag var det vindstille og stålende sol, men iskaldt.

Det var ikke mye å se der nede, bare et par store ferger som kom fra Finland og en hurtigbåt som kjørte tur/ retur Tallinn-Helsinki. Jeg tenkte et øyeblikk at jeg skulle bare hive meg på en båt. Men jeg ombestemte meg. Hva skal jeg gjøre noen timer i Helsinki?

Jeg gikk over Linnahall, et sportspalass bygd til de olympiske leker i 1980 arragert av Sovjetunionen. Den er stengt nå og skal pusses opp. Så ikke så imponerende ut i dag.

Jeg var også innom et kjøpesenter, men bare i ca 20 min, før jeg gikk tilbake til gamlebyen. Ikke i noe shoppehumør i dag.

Det er så vakkert med alle fargene og formene på husene. Desverre står solen så lavt på himmelen nå at det blir vanskelig å få fine bilder.

I dag klarte jeg ikke å vente til dessert. Jeg kjøpte meg en ostekake m. marsipan og en varm sjokolade til lunsj 🙂 Bra jeg ikke skal være her så mange dager.

 

Så gikk jeg opp på rommet mitt for å lese. Og sovnet faktisk en times tid. Nå er det penjonist tilstander her altså 😛

Det er jo så rolig i denne byen og en ganske liten by, så det begrenser seg jo hvor mye jeg kan surre rundt.

Heldigvis er jo jeg en veldig introvert person. Jeg trives godt alene i eget selskap. Da klarer jeg noen sånne rolige dager til, helt for meg selv.

Nå har jeg vært å fått meg middag også. På Resturant Bollywood i kveld igjen 😉 Kylling Vindaloo. Når jeg bestiller asiatisk vet jeg ihvertfall at det er smak på maten :-).

Det blir en kort kveldstur før jeg går tilbake til boken min. Folk har pakket seg inn i vinterjakker, med luer og sjal. Tror det er 0 grader nå.

 

#tallinn #estland #reiser #reiseralene #gamlebyen #unesco #byvandring

Gamlebyen i Tallinn

Tallinn er en av de flotteste middelalder-byene i Europa sies det. Og det er jeg ganske sikker på at stemmer. Den er selvfølgelig på Unesco’s verdensarvliste.

Jeg har ruslet rundt i hele byen i dag og blitt litt kjent. Turistsesongen er over så det er veldig rolig her nå. Det synes jo jeg er veldig deilig.

Utsikt mot Finskebukten. Man hører jo på språket her at de er nærmt Finnland, høres ut som en blanding av finsk og russisk 🙂

Det går an å ta ferge over til Helsinki, den tar ca 2 1/2 time. Men jeg tror jeg står over. Det blåser ennå endel og jeg blir lett sjøsyk.

De er litt finere de veisperrene de har her enn “Hitlerjekslene” vi har hjemme i Bergen.

Rådhusplassen. Her er det sikkert vakkert når jule-markedet starter.

Jeg tenkte jeg skulle komme meg opp i Rådhustårnet, men det er bare åpen juni-august.

Nydelige høstfarger omkranser den vakkre byen.

Etter en ganske smakløs kyllingsuppe til lunsj gikk jeg tilbake på hotellet mitt. Der slappet jeg av og leste litt. Ikke vanlig at jeg er så mye inne når jeg er på tur, men det er ganske deilig å bare ta det helt med ro for en gang skyld. Byen er jo så liten, så jeg får nok med meg alt likevel på disse dagene 🙂

Det ble visst asiatisk til middag i kveld også :-). Thai- kylling med chilli og cashew.

Etter det tok jeg en rusletur rundt i byen igjen. Turen ble kort fordi det var så surt og kaldt ute.

Nå nyter jeg dessert på koniditoriet på hotellet. Cafe Mademoselle. Sitronterte og varm sjokolade 🙂

Mmmm, tror det må bli dessert her hver kveld 😉

 

#tallinn #estland #høsttur #unesco #reiser #reiseralene #gamlebyen #ferie

Tallinn; Shabby og sjarmerende

Jeg var fremme i Tallinn kl 14 i dag (kl 13 norsk tid) Da hadde jeg flydd fra Bergen kl 8.30 og mellomlandet i Oslo. Kjedelig med den mellomlandingen. Hadde ikke Norwegian flere direktefly fra Bergen før?

Jaja, uansett, jeg sjekket inn på et koselig hotel i gamlebyen. Meriton Old Town Garden hotel. Betalte rett over 1000kr for 4 netter her. Ikke ille.

Jeg tok meg en dusj før jeg gikk ut for å gjøre meg litt kjent i byen. Tallinn er en veldig sjarmerende by, gamlebyen ihvertfall. Virker så ekte på en måte. Det er ikke noe som bare er laget til for å trekke turister (selv om det er nok av suvenirbutikker).

Nå har jeg ikke sett mye av byen da, men jeg liker meg hittil. Eneste negative er at det er veldig kaldt. Gradestokken viser 9 grader og med en del vind fra nord så kjennes kulden godt. Dette er jo nytt for meg. Jeg pleier IKKE å reise til steder det er kaldere enn hjemme.

Jeg fikk nå noen timer ute før solen gikk ned. Her er litt av bymuren. Litt shabby, men utrolig sjarmerende.

Bymuren sett fra utsiden

St. Alexander Nevsky katedralen.

Town hall square, eller Raekoja plats som det heter på estlandsk??

Her var det mange flotte resturanter så det ut som. I dag valgte jeg indisk 😀 Bør vel finne ut hva de tradisjonelle resturantene har på menyen også… En gang…

Det finnes ikke en rett gate i denne byen og ingen gater som går parallell. Et herlig kaos.

Det er heldigvis veldig lett å huske hva gaten til hotellet heter ;-D

Siden det blir mørkt kl 17 for tiden og at det blåste så iskaldt, har jeg tenkt å bare holde meg på hotellet i kveld. Jeg var jo oppe kl 5 i morges også da. Nå skal jeg bare slappe av og lese litt. I morgen er det en ny dag. Som en venninne sa til meg før jeg reiste; Det er lov å ta det med ro 🙂

 

#tallinn #estland #unesco #storby #gamlebyen #ferie #reiser #reiseralene

Klar for neste tur :-)

I morgen tidlig flyr jeg til Tallinn i Estland. Nytt land, nye ting å se. Dette blir 56. landet jeg besøker.

Det blir bare et kort opphold fra mandag til fredag. Siden det ikke er en veldig stor by, går jeg ut ifra at det holder. Der skal jeg bare slappe av og nyte alenetiden. Kanskje jeg skal ta båten til Helsinki, så har jeg vært i Finnland også :-). Vi får se…

Gleder meg ihvertfall til å komme meg litt bort igjen.

#tallinn #estland #reise #ferie #verdenrundt #reiseralene #utpåtur #storby #reiselyst

Prosjekt kommunetopper

For dere som tror at jeg bare flyr rundt i andre deler av verden, må jeg få si at jeg faktisk er mest hjemme 🙂

Jeg kjøpte meg en flott bok i vår som heter Norges beste toppturer. Der var det mange flotte turer gitt.

Nå har meg og en venninne blitt enige om at vi skal prøve å gå på de høyeste kommunetoppene i Hordaland fylke. 32 fylkestopper i alt.

Hittil i år har vi gått på 7 av de.

I dag gikk vi på Morkenfjellet i Radøy kommune. Det er 217 moh. Ikke høye toppen altså. Vi måtte gå over Nøttveitveten som er 205 moh for å komme videre til Morkenfjellet. Det var ganske vått og gjørmete hele veien. Og en million med saueskitkuler.

Det var litt overskyet i dag, men vi så Øygarden og utover i havet mot Fedje. Det regnes for en lett 2 timers tur, men vi brukte litt lengre tid i dag. Jeg gikk like sent nedover som oppover og sklei noen ganger på det våte og sleipe underlaget. Ble litt møkkete 😛

Her er fra turen til Kolbeinsvarden 231 moh i Askøy kommune.

Eldsfjellet 324 moh i Meland kommune. Det regnet skikkelig den dagen vi var her, så vi så desverre ikke så mye av den flotte utsikten.

Dette er den høyeste toppen i Øygarden kommune. Blomøyknuten er hele 74 moh 😀 Vi brukte mye mer tid på å finne ut hvor vi skulle parkere og hvordan vi kunne komme oss opp der. Det var mange private eiendommer rundt. Når vi endelig kom oss gjennom en hage tok det oss mindre enn 10 min å komme til toppen.

Siden toppen i Øygarden var så liten tok vi toppen i Fjell kommune samme dag. Liatårnet er 341 m høy. Utsikt mot Flesland flyplass.

Dette er fra Førdesveten i Sund kommune. 284 moh. En flott tur ytterst på Sotra.

Forrige helg fikk jeg endelig kommet meg opp på Gullfjellstoppen som er den høyeste toppen i Bergen kommune, på 987 moh. Det var strålende vær den dagen. Utsikten her oppe er helt utrolig. Det er fjell så langt øyet kan se.

Utenom kommunetopper har jeg som “prosjekt” å gå 100 ganger opp Stoltzekleiven i år. Nå har jeg kommet til nr 86. 14 ganger igjen altså. Nå går jeg på rein stahet. Synes egentlig at Stoltzen har blitt forferdelig kjedelig. Men jeg SKAL klare det, så slipper jeg å tenke at jeg må gjøre det til neste år 😀

Men alt i alt føler jeg meg veldig heldig som bor i denne fylket. Og nå får jeg jo bli bra kjent rundtom også, siden vi skal innom alle kommunene her.

 

#kommunetopper #fjellturer #radøy #morkenfjellet #hordaland #topptur #gullfjellet

Skatter fra fjerne strøk

Endelig fikk jeg kisten jeg har ventet på i et halvt år. Jeg kjøpte den i Sri Lanka da jeg var der i mars. Det har alså tatt så mange måneder å lage den og shippe den til Bergen. Hadde nesten begynt å tro at de hadde lurt meg.

Den passet jo perfekt inn i leiligheten min. Er så fornøyd med det kjøpet.

Elefanten som står på gulvet i entreen fikk jeg også fra Sri Lanka i går.

Speilet, krukken og kisten har jeg hatt med meg fra Filippinene.

Annabel synes det var veldig gøy å få pakke fra Sri Lanka 🙂

Bordet kjøpte jeg også i Filippinene da jeg bodde der i 2007/2008. Det er laget av gamle vinduer og materialer fra den tid spanjolene styrte landet. Rutene i bordet er skjell.

Vi fylte en hel container med ting da vi reiste hjem igjen til Norge.

Favorittbildet mitt. Det hadde jeg med meg hjem fra Sri Lanka. Bare MÅTTE ha det. Det er jo lett å ha med seg i håndbagasjen. De rullet det fint sammen. Så snekret jeg en blindramme til det selv da jeg kom hjem.

Disse søte små oljemaleriene er fra Bali.

Et til maleri fra Bali. De hadde som utrolig mange nydelige malerier der nede. Skulle gjerne hatt med flere.

Akvarell på rispapir fra Singapore.

Noen kjempesøte minifrosker fra Costa Rica.

En til elefant jeg dro med meg fra Sri Lanka…..

Den malte jeg hvit.

Fra Filippinene.

Servert på et sølvfat 🙂 Jada, jeg synes at elefanter er flotte dyr. De er funnet litt forskjellige steder. Husker at den største er fra Gambia ihvertfall. Kommer ikke på hvor de andre er fra.

Skrivepult i solid tre fra Filippinene. Damen som står oppå pulten er fra Thailand.

Enda et møbel fra Filippinene. Giraffen er fra Elfenbenkysten og damen med krukken er fra Senegal.

Jeg har prøvd å være litt kreativ med den bunken (litt av den) av sedler jeg har fra rundtom i verden.

Litt keramik fra Guatemala. Skulle gjerne hatt mye mer, hvis det ikke var så tungt å få med seg.

Et nydelig sjakkbrett jeg fikk prutet ned til en god pris i Jerusalem. De hvite partiene er skjell.

Jeg tenker vel ikke at jeg egentlig er noen samler. Men det hender stadig at jeg kommer hjem med skjell eller steiner fra forskjellige strender jeg har vært på. Den kullsvarte sanden og steinene fra Island er bare så stilig 🙂

Det var bare noen av skattene mine. Ikke noe typisk IKEA-hjem dette altså.

Det ser kanskje ikke sånn ut, men det er faktisk ikke alltid jeg har noe med meg hjem fra turer :-). Helt sant.

Nå trenger jeg et større hjem hvis jeg finner flere skatter jeg bare MÅ ha.

#skatter #ferie #reiser #jordenrundt #interiør #møbler #samling

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top