En magisk helg i Rondane

For et land vi bor i! Naturen i Rondane er helt magisk.

Vi kjørte fra Bergen torsdag formiddag og har overnattet i hyttene til Rondane spa.

Fra parkeringen ved nasjonalparken var det 6 km med grusvei inn til Rondvassbu hvor vi kunne begynne på stigningen til toppen vi hadde valgt oss ut.

Rondaslottet og Storeronden er under skyene her 🙂

Bakenfor disse toppene her ligger Veslesmeden, toppen vi skal bestige. Toppen er 2015 moh. Passet jo bra nå i 2015 🙂

De sier at Veslesmeden er den “snilleste” 2000 meters toppen i Rondane. Synes nå de 6,3 km opp fra Romdavassbu var tøff nok jeg da.

Flott utsikt mot Rondaslottet

Der ser vi endelig toppen 🙂

Her er bilde av veien vi har gått

Rondaslottet og Stortonden igjen.

Etter 3,5 (fra Rondavassbu) time var vi på toppen. Min første 2000 meters topp 🙂 Er så fornøyd. Det var litt av en opplevelse å stå der oppe å se utover. Ganske kaldt da men det tåler jeg en liten stund.

Etter å ha gått 2,6 mil den dagen var jeg ganske mørbanket i kroppen. Og fikk selvfølgelig solide gnagsår, selv om jeg tenkte skoene var gått skikkelig inn.

Det ble eneste langturen denne helgen pga gnagsårene. Men dette fristet til gjentagelse. Så neste år har vi plukket oss ut nye topper vi vil på.

Jeg som ikke ante at å samle på 2000 meter topper var en greie før for et par måneder siden 😀

#Rondane #nasjonalpark #Norge #fjelltur #topptur #Europa #jentetur #reise

Rondane next :-)

Nå har jeg pakket for en langhelg i Rondane, som ligger i et høyfjellsområde i Hedemark og Oppland. Det er på tide å nyte litt av mitt eget land også.

Håper bare været blir noenlunde greit. Det er meldt oppholdsvær, men gjerne ned i 0 grader på natten, så det var bare å pakke de varmeste turklærene.

Jeg reiser sammen med en venninne og hunden hennes (samboeren, som hun kaller det)

Skal bli deilig å komme seg ut i naturen og gå litt turer. Det er vel noe vi trenger begge to. Komme oss bort fra hverdagens bekymringer.

Jeg er litt usikker på internettdekning, så kanskje det ikke blir noe blogging på turen. Man da kommer det forhåpentligvis noen vakre bilder på søndag ihvertfall når vi er hjemme igjen 🙂

#rondane #høyfjell #huttetur #venninnetur #fjelltur

Siste dagen i Riga, Latvia

Nå har jeg allerede kommet hjem igjen til Bergen.

Jeg sov litt lenge i morges og gikk glipp av hotellfrokosten. Men det er helt greit. Noe av det verste med å bo på hotel i Europa er at de har så elendig frokost. De som har reist med meg kan bevitne at jeg ofte kan bli litt grinete når jeg blir servert oppskjært brød som har 3 ukers holbarhet, juice som egentlig er saft, eggerøre av pulver, marmelade, svett ost og bacon som bare er flesk. Ja, jeg er litt kresen på frokost desverre. Og dette hotellet var ikke noe bedre. Spiste frokost der to dager og ble like irritert begge gangene.

Ikke at jeg har noe luksus hjemme, men ferskt brød og ordentlige egg kan man vel forvente.

Nok klaging nå 😛

Jeg tok min siste spasertur rundt i byen for å se om det var noe jeg hadde gått glipp av. Og tok en del nye bilder 🙂

Det er så mange nydelige bilder og gater her at man blir jo aldri ferdig å se. Men tenker likevel at 4 1/2 dag i Latvia var akkurat passelig.

Veldig gøyt å ha vært der også. Mitt land nr 54.

 

#riga #latvia #storby #unesco #ferie #reiser #reiseralene

Gauja nasjonalpark i Latvia

Jeg tok bussen nordover i dag. Til et lite tettsted som heter Sigulda. Bussen tok 1 time og 10 min og kostet kun 2,15 euro. Blir ikke blakk om du reiser litt rundt her altså.

Planen var å gå tur i Gauja nasjonalpark. Den største nasjonalparken i de baltiske landene.

Jeg tok kabelbane over elven Gauja, kostet 4 euro, for å komme lenger inn i skogen.

Kartet jeg hadde fått fra turisinformasjonen i Riga var helt ubrukelig. Jeg fant ingen av de skiltene som viste på mitt kart.

Jaja, jeg gikk nå å surret inni skogene et par timer. Litt redd for å rote meg bort. Men jeg tenkte at hvis jeg alltid velger stien som går til høyre når stien deler seg vil jeg finne veien tilbake.

Det er sikkert en rundløype her, men for å være på den sikre siden gikk jeg heller samme vei tilbake. Jeg var helt alene, så ikke et menneske etter jeg gikk inn i skauen. Merkelig.

Det var jo et nydelig sted da, men jeg må si det er kjekkere å gå i fjellet og ha litt utsikt.

Når jeg hadde rotet meg ut av skogen kom jeg et en grotte. Gutman’s grotten. Her bodde det engang en mann som helbredet folk i kilden som renner inne i hulen.

Rundt, inni og langs veien til grotten har reisende i over 300 år risset inn navnene sine. Ganske stilig da. Tror ikke det er lov lenger, de vil jo bevare det som er, så jeg motsto fristelsen til å risse inn mitt navn 🙂

Fra hulen gikk jeg tilbake til Sigulda, tok vel kanskje 40 min.

Der måtte jeg vente i 2 timer til bussen gikk til Riga igjen. Ganske kjedelig sted å sitte å vente. Det var noen slott rundt i område, men jeg var for varm og sliten til å gå mer. Det har vært ganske hett i dag og luften står jo helt stille.

Fikk i meg noe mat. Svinesnitzel med dampede grønnsaker, ris og HVIT saus. Merkelige greier men jeg var skrubbsulten. Og det var ikke så verst. Blir ikke min favorittmiddag men…

Da er jeg altså tilbake i Riga igjen etter en lang og varm dag i Latvias nasjonalpark. Det er gøy å ha vært der, men det er ikke noe “must do” om du skal til Latvia.

Nå tar jeg meg en dusj og så spiser jeg sikkert kvelds på Subway i kveld 🙂 Raskt og enkelt.

 

#riga #latvia #europa #sigulda #gauja #nasjonalpark #reiser #ferie #reiseralene

Badebyen Jurmala, Latvia

Siden det var meldt 28 grader her i Riga i dag, måtte jeg komme meg ut av byen. Det var vel en overdrivelse å skrive at stranden ikke ligger så langt fra Riga. Men likevel var det lett å komme seg der.

Toget koster 1,40 euro og tar ca 30 min. Stoppet jeg gikk av på heter Majori, men stedet heter Jurmala. Fra togstasjonen er det ca 3-400 meter til stranden.

Stranden er 33 km lang, med herlig finkornet sand.

Selv om det var mangen som hadde funnet veien her, så var det god plass. Jeg klarte å ligge stille å sole meg i hele to timer. Da måtte jeg røre meg litt. Jeg skulle gå til enden av stranden tenkte jeg 😀 Da jeg hadde gått en time og ennå ikke så enden, da snudde jeg og gikk tilbake der jeg kom fra.

Ser godt på huden min hvor jeg ikke har fått på meg solkrem. Minuset med å reise alene.

Det er et flott sted for barnefamilier. Vannet er langgrundt, så det er ikke farlig for de minste å sitte her. Så var det mange lekeapperater, hoppeslott og ballbaner. Og selvfølgelig nok av kafeer og toaletter.

Denne svære villaen her er til salgs. Det har vært et kurbad før.

Så hvis du drømmer om et sommerhus på en liten strand er det bare å slå til 🙂

Ellers var det mange andre flotte trevillaer i denne byen. Det er visst mange svensker, finner og rike russere som eier det meste rundt her.

Det var også noen parker og museer rundt sentrum (som var en lang handlegate).

Men nå er jeg tilbake i Riga. Har dusjet av meg all sanden og er klar for middag. Jeg kjenner det blir en tidlig kveld på meg i dag.

 

#riga #latvia #jurmala #strand #reiser #ferie #reiseralene

Mer byvandring i Riga

Det har vært enda en fin varm dag her i Riga. Jeg hadde egentlig tenkt på stranden i dag, men jeg var litt treg med å stå opp. Da ble det enda mer trakking rundt i byen. Jeg utvidet område jeg beveget meg på i dag da 🙂

Jeg er overrasket over hvor rolig og behagelig byen er for å være så stor. Det kryr av kafeer og resturanter her, men det er ingen steder som er fulle.

Rundt gamlebyen er det en kanal som heter Pilseras kanalen. Et par gater utenfor der igjen går Elizabete iela, Elizabete gate, som også omkranser gamlebyen. Utenfor der ser man ikke mange turister, selv om det er her selve sentrum begynner.

Jeg begynte dagen med å gå ned til markedshallen bare 5 min gange fra hotellet mitt. Å hjelpe meg, det var et stort marked. 5 store haller, pluss et stort område ute. Her solgte de alt mulig; fisk, kjøtt, frukt, grønnsaker, sopp, krydder, medisiner, strikketøy….. Ja, jeg vet ikke hva de ikke hadde. Det ble så mye at jeg gikk bare fort gjennom det.

Så beveget jeg meg utenfor turistsonen. Jeg forsto jo fort hvorfor det ikke var mange turister her. Ganske kjedelig by egentlig, med bygninger i forskjellige nyanser av sandfarger. Utenom et par katedraler med gull eller sterke farger.

Nedover Elizabete iela ligger ambasadene. Det er visst Europas største samling av hus i Jugendstil. Det var litt vanskelig å få noe gode bilder her. Man må jo ta bilder oppover og da blendet jo solen meg.

The black cat house. (Det var ikke i Elisabethgate)

Nå har jeg vært her på hotellet i litt over en time for å laste ned disse bildene. Internett er ikke noe å skryte av her altså. Det er på tide å komme seg ut igjen og få seg noe å spise. Da blir det i den sjarmerende gamlebyen.

 

#reiser #ferie #storby #riga #latvia #reiseralene #byvandring

Første dagen i Riga, Latvia

Da jeg landet i Riga tidlig i morges regnet det. Ble litt skuffet da, det var jo ikke det været jeg hadde bestilt. Men heldigvis før klokken var 12 kom solen frem igjen.

Siden jeg kom så tidlig fikk jeg bare satt kofferten fra meg på hotellet. Innsjekkingen var ikke før kl 14.

Jeg gikk rundt å kikket i gamlebyen. En nydelig del av Riga. Jeg elsker når man mikser byggestiler og har forskjellig farger på husene. Blir litt mer liv da, synes jeg. Og selvfølgelig masse å ta bilder av.

Når jeg endelig kunne sjekke inn, etter å ha trakket rundt i 4 timer måtte jeg bare legge meg nedpå litt. Jeg var jo oppe kl 2.15 i natt for å komme meg til flyplassen. Hotellet ligger helt perfekt til i den gamle bydelen.

Etter powernapen gikk jeg ut igjen for å spise middag. Jeg valgte noe så kjedelig som Friday’s idag. Egentlig bare fordi jeg vet de er rask med maten. Var skrubbsulten. Skal prøve noe mer latvisk i morgen tenker jeg 🙂

Så vandret jeg litt mer da. Rundt i gamlebyen og over elven. Tenkte jeg skulle gå over en bro og tilbake over en annen. Det ble en god tur over Daugava, som elven her heter. Det var ikke bare å gå rett over den ene broen, for da kom jeg til en øy. Jeg måtte gå et godt stykke innover på andre siden før jeg kunne svinge å finne broen jeg tenkte meg over igjen. Jaja, så har jeg sett den delen av Riga også.

Solen begynte til og med å gå ned da jeg kom meg på broen tilbake. Da var klokken nesten 9 på kvelden.

Latvia ligger en time før Norge. Så når jeg skrev tidligere i dag på bloggen at flyet tok nesten tre timer, så var jo det helt feil. Det tok 1 time og 40 min. Ble ikke mye søvn da.

Men nå er det snart midnatt her og jeg er stuptrøtt. På tide å legge seg til å sove.

Jeg koser meg her og gleder meg til å se mer i morgen 🙂

 

#latvia #riga #unesco #gamlebyen #reiser #europa #ferie #storby #reiseralene

Nå er jeg på vei til Riga :-)

Etter bare 3 1/2 time søvn sto jeg opp for å rekke første flybussen til Flesland. Klokken var bare 2.15 på natten. Så når jeg løp til bussen var folk på vei hjem fra utestedene i byn.

Nå på morgenen er det over en time mellom hver flybuss, derfor måtte jeg ta bussen som gikk 3.25, selv om flyet mitt ikke går før 6.10. Man bør jo være på flyplassen to timer før avgang da, det klarte jeg akkurat. Flybussen i Bergen er ikke mye å skryte av. Er ufattelig treg.

Så sitter jeg her da… Prøver å tune meg inn på Riga. Jeg vet absolutt ingenting om Riga. Bare at byen er ved kysten og har en strandlinje. Ja, og at det er flere innbyggere enn Oslo. Folk sier gamlebyen er fin, men det er vel alt jeg har hørt om den. Det er meldt sol og opp mot 30 grader. Akkurat nå er det alt jeg trenger å vite 🙂 Det er surt og kaldt her i Bergen i natt ihvertfall.

Flyturen tar 3 timer. Håper jeg får sove hele veien, så jeg er litt mer uthvilt når jeg kommer frem.

#riga #latvia #reiser #reiseralene #ferie #storby

En ny drøm tar form :-)

Det er vanskelig å konsentrere seg om en reise av gangen. Særlig når man synes at hele verden ser spennende ut.

Japan er jo et land jeg har drømt om lenge, så drømmen/planen er at jeg vil være i Japan i 50 dager neste høst. Det krever jo endel planlegging, sparing og fri fra jobb så lenge. To ukers ferie er jo alltid for lite når jeg reiser til Asia. Nå vil jeg virkelig kjenne hvordan det er å bo litt i Japan. Der er masse flott natur som jeg vil vandre litt i. Kulturen virker utrolig spennende og så annerledes alt annet jeg har opplevd. Jeg ønsker å lære om Japan. Og ikke minst hypermoderne Tokyo, det er ihvertfall en annen verden enn vi kjenner til her i Norge.

Vi får se om dette blir en god plan etterhvert; 50 DAGER I JAPAN 🙂

Alt begynner jo med en drøm. Det er opp til meg om jeg vil følge drømmen min. Men før denne drømmen blir en virkelighet har jeg andre planer. Noen småturer rundt i Europa, en større tur til Sør-Afrika og en kanskje enda større tur igjen til Peru 🙂

#drømmer #planer #japan #reiser

Neste tur går til Latvia

Søndag morgen er det ut på tur igjen, endelig. Denne gangen reiser jeg helt alene. Kjenner jeg trenger det nå. Jeg er ganske sliten etter å ha vært veldig involvert i et familiemedlem som har det ganske tøft. Så på tide å komme seg til Riga å pleie seg selv litt 🙂

Første turen min til Latvia.

Jeg trodde at Riga var en liten by, men nå leste jeg akkurat at den har nesten 650 000 innbyggere, 25 000 mer enn Oslo by. Da bør jeg kanskje ha med et kart da.

Det beste av alt er at det er meldt stålende sol og godt over20 grader hver dag. Det har jeg jo ikke opplevd siden jentene mine og jeg var i Krakow for 6 uker siden.

Har hørt det er en flott strand like utenfor byen. Der finner dere meg neste uke 🙂

#reiser #ferie #reiseralene #riga #latvia #europa

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top