Herlige Cape Town

Ja, nå synes jo jeg at de fleste byer som har sol, sjø og fjell er herlige byer da. Men Cape Town opplevde jeg likevel som ganske spesiell.

Hotellet vårt lå nær Bo Kaap området, rett nedenfor Signal Hills. I 1994, da det ble slutt på den “svarte loven”, malte innbyggerene husene sine i mange forskjellige farger for å feire. Det er nå mest muslimer som bor i dette område. Du hører kallet til bønn fra moskeene i området flere ganger hver dag.

Hovedgaten i Cape Town heter Long Street. Den går gjennom nesten hele byen, sier vel seg selv 😀

En moderne del av byen, med banker og konferansesenter o.l.

Og midt i sentrum finner man et stort marked der de selger kunst og håndtverk. Green market squere. Det er utrolig mye flott her. Alle sier at de har laget det selv, men Carlotte fortalte at det meste komme fra andre nærliggende afrikanske land. Mosambik og Zimbabwe bl.a.

Så kommer vi ned til sjarmerende Waterfront. Her skjer alt på en gang. Det ser ikke ut, for meg ihvertfall, at det har vært noen plan på hva som skal være her. Alle har kapret seg litt plass. Her er klokketårnet i havnet, skipsverft, hoteller, kjøpesenter, leiligheter, markeder og haugevis av kafeer. Midt i alt kaoset kan store barnekor eller et lite jazzband synge og spille. De holder på å bygge et nytt høyhus og pusse på de store skipene. Det er litt av en støy der nede.

Båtverftet

En liten havn med fiskebåter. Bakenfor pågår det mer konstruksjonsarbeid.

African Trading Port. Der inne kan du blakke deg helt. Fantastisk mye flott kunstverk. Men til turistpriser

Her er en av mathallene.

Litt mer mathaller.

En liten skoleklasse er ute å synger en lørdag formiddag. De kan være fra 30-80 elever i en klasse med en lærer. Kommer litt an på hvor i landet de går på skole. Ikke veldig bra skoletilbud her altså.

Enda mer marked. Og jada, et pariserhjul har vi plass til 😀

Rotrening er fint her nede i den trafikerte havnen.

Innerst i havnen er det bygget feriehus med båtplass for de som har råd til det 🙂 Ganske sikkert da, når de må heise opp to broer for å komme seg ut på åpen sjø. Ingen som kan stjele de yathene.

Det er jo ufattelig sjarmerende dette kaoset da

Tablemountain kan man se fra alle kanter av byen nesten.

Så vet jeg hvor jeg er 🙂

Jeg satt meg på en benk og så på alle selene som lekte inne i havnet. Det må ha vært et ti-talls seler der. Klarte ikke ta gode bilder når de stakk hodene opp, ble bare loffene dere ser her.

Her kom to av de opp og gir hverandre et kyss. Så søte :-). Ganske spesielt at dette er helt dagligdags i en storby.

Mer båter :-).

På andre siden av Signal Hill lå strendene og mer eksklusive boligstrøk.

Jeg ble veldig fasinert av Sør-Afrika, spesielt Cape Town. Det var så annerledes enn jeg hadde forestilt meg. Så mye flott natur og herlige mennesker som sier Dear eller Sweetheart når du bare skal kjøpe en brus. Dumme meg tenkte at Sør-Afrika hadde Kruger park og Table mountain, men det er mye mye mer. Tror jeg la igjen litt av hjertet mitt her i denne byen.

#reier #gruppereiser #sørafrika #capetown #byvandring #afrika

En litt følelsesladet avskjed med Sør-Afrika

I går morges hadde jeg avtale med Charlotte (vår sør-afrikanske guide) kl 9.00. Hun ville vise meg District 6 i Cape Town.

11.feb 1966 ble distrikt 6 jevnet med jorden av bulldosere. De svarte måtte flytte fra stedet, ut til små brakkebyer, fordi de hvite ville bygge seg hus der.

Vi besøkte museet i District 6, der jeg fikk se mange bilder og små vers folk hadde skrevet.

Det var sterkt å lese og se hvordan det var under Apartheid. Carlotte bodde ikke i district 6, men hun fortate at de også ble tvangsflyttet ut av byen. Fra et fint hus med vann, strøm og bad inne. Til et fattigslig hus uten vann og strøm.

Det var ufattelig tøfft å høre på fortellingene hennes og være i dette museet. Jeg måtte bare gråte jeg også.

Når jeg gikk der følte jeg på en enorm sorg over alt de svarte har måtte tålt, men samtidig en enorm skam over å være hvit.

Så mye sorg i dette huset.

Det er ganske mange åpne plasser ennå i District 6. Disse markene er nå minnesmerker etter det som skjedde. Noen hus ble bygget der, bla.annet et universitet kun for hvite, nå er det heldigvis ikke bare hvite som får gå der.

Jeg ble ganske tankefull da jeg gikk derfra. Selvfølgelig har jeg lest bøker og sett filmer om hvordan det var, men å stå der i Cape Town var ganske spesiellt.

Vi fikk tid til å spise lunsj i en mer lystig gate, meg og Carlotte, før vi skulle dra til flyplassen. Dagene i Sør-Afrika var over. Det er ikke ofte jeg er lei meg for å måtte reise hjem. Men det var jeg nå. Kunne ønske jeg hadde i hvertfall noen dager til. Jeg har jo såvidt begynt å bli kjent her.

Nå har jeg nå kommet meg hjem etter 26 timer på reise.

Nå skal jeg også ta å laste ned bildene fra Kruger parken og fra rundt i Cape Town, så skal jeg poste litt av de også.

Håper jeg får mulighet til å reise tilbake en gang.

#reiser #gruppereise #byvandring #sørafrika #afrika #capetown #mandela

Dagens program; rundt Kaphalvøyen

Jeg tror jeg har fått meg et nytt favorittland. Det er så mye nydelig natur her. Vet ikke om det er fordi jeg er fra Vestlandet, men jeg er så fasinert av hav og sjø. Det vil si jeg liker å gå i fjellet og se utover mot sjøen. Å være på sjøen er ikke så gøy.

Uansett; vi startet dagen med å kjøre langs kysten til Hout Bay. Der skulle vi i båt ut til Duiker Island, hvor pelsselene er. Det er en svær koloni der på rundt 15000 stykker. Da de informerte på båten om at det var høye bølger og kanskje vi ikke kunne gå så nær øyen, hoppet jeg av båten igjen. Jeg blir sjøsyk bare jeg ser en bølge. Nei, jeg ventet heller i havnen med sjåføren og guiden vår. Seler har jeg sett før 😛

Vi kjørte videre den fantastiske kystveien ut til Kapp det Gode Håp.

Jada, her er det berømte skiltet 🙂

Og den flotte og ville naturen her

Jeg gikk opp til fyret på Cape Point som ligger på 200 moh. Så ingen bavianer på toppen heldigvis

Men en knallsvart liten firfirsel traff jeg.

Amazing utsikt. Neste stopp er Syd-Polen

Her sitter en av bavianene. De hadde visst ramponert kafeen og sjålet med seg muffins mens jeg var oppe på toppen.

Neste stopp var å besøke en pingvin-koloni som holder til på Boulders beach. Kjempegøy å se de vill ute i naturen. Jeg har jo bare sett pingviner på akvariet i Bergen.

En helt vanlig dag på stranden liksom 🙂

Se de omgivelsene de lever i. Heldige er de. Men ser ikke ut som de bryr seg. De står nå bare der 😀

På kvelden da vi var tilbake i Cape Town spiste vi middag på The African cafe. Vet ikke hvor mange retter det var, men det var litt fra mange forskjellige land i Afrika. Kyllig, lam i karry, broccolisalat med sitron og mandler, casawa, søtpotet, kikertestuing, supper, brød og jeg husker ikke alt. Veldig mye god mat ihvertfall. Trommer og sang ble det også til maten. En perfekt avslutning på en perfekt tur. I morgen ettermiddag begynner vi på reisen hjem igjen til kalde nord. Den tid, den sorg. Jeg har avtale med Charlotte, guiden, i morgen tidlig. Vi skal ha en siste bytur sammen.

 

#afrika #sørafrika #capetown #capepoint #reiser #ferie #opplevelser #pingviner

En ny fantastisk dag i Cape Town

Jeg må få begynne med det siste jeg gjorde i dag. Jeg har hatt en av mine flotteste fjellturer noensinne.

Etter jeg hadde vært nede i ved Water Front i flere timer å sett på folk og dyr, gikk jeg innom hotellet med ting jeg hadde handlet. Jeg så ut av vinduet, rett på Lions head og bestemte meg for å gå opp der i kveld. Da var klokken 16.30.

Tenkte kanskje det tok 20 min å gå opp til foten av fjellet fra hotellet mitt. For jeg er jo flink å beregne avstander i byer jeg aldri har vært i 😀 Det tok en time opp der stien begynte. Var litt redd for at jeg ikke skulle komme meg opp før det ble mørkt men jeg begynte nå å gå.

Veien var fin og brei et stykke oppover. Jeg traff en ung jente som sa det tok 45 min til toppen. Så da regnet jeg med at det tok ihvertfall en time for meg.

Stien ble fort smalere og brattere. Men helt nydelig utsikt hele veien. Table mountain i bakgrunnen

Og enda brattere.

Dette gjør man på eget ansvar altså

Der trodde jeg at jeg var oppe, men neida, bare en tulletopp. Jeg begynte å bli litt sjelven i knærene nå. Kom på at jeg skulle jo klatre ned igjen denne stien.

Men jeg kravlet meg nå til topps. Tok meg 55 min med masse fotostopp. Synes det var bra jeg. Her er utsikt til Signal Hills. Bakparten til løven liksom 🙂

Her står jeg da, 669 meter over havet på Lions mountain i Sør-Afrika. Og angrer ikke et sekund på at jeg tok den turen. Et minne for livet.

Jada, så skal jeg ned igjen…..

Kjente at jeg levde ja.

Fjellkjeden heter De 12 Apostlene. Går helt opp til Table mountain.

Utsikt mot Green Point og Robben Island.

Cape Town i skumringen.

Månen er kommet opp. Jeg er heldigvis nesten nede.

Solnedgangen fikk jeg også med meg. Turen var bare helt fantastisk. Jeg var ikke på hotellet før kl 20.30. Da var det helt mørkt og jeg hadde gått gjennom skumle gater helt alene uten å bli drept, ranet eller det som verre er 😀 Kjenner at jeg har brukt kroppen i dag. Deilig. Har ikke gjordt det for mye disse dagene i Sør-Afrika.

Jeg får poste litt fra byen senere. Og så skal jeg huske å poste litt fra Kruger parken også. Det er så mye å oppleve i dette landet at jeg får ikke oppdatert alt. Men det kommer litt etter litt.

I morgen blir det dagstur igjen. Ut på øyene å besøke pingviner og pelsseler 🙂

 

#sørafrika #capetown #afrika #reise #ferie #lionsmountain #fjelltur #lionhead #topptur #natur #utsikt #spektakulært

Nå har jeg gått på Table mountain :-)

Endelig har jeg vært på Table mountain. Jeg har sett så mange bilder av det fjellet og alltid hatt lyst til å komme meg opp der.

Jeg jukset litt og tok banen opp. Det var meldt regn og endel vind så jeg ville komme meg fort opp på toppen.

Banen gikk ganske kjapt opp. 4 minutter tok det opp til 1067 meter.

Må innrømme at jeg synes det var litt skummelt. Siste partiet var stupbratt.

Langt der nede ser man stien. Det var ikke mange som gikk oppover og det er heller ikke lov å gå alene. De sier det tar 3-4 timer til toppen.

Utsikt til Robben Island hvor Nelson Mandela satt fengslet i mange år. Den spisse toppen er Lion mountain som er 669 meter. Der vil jeg også opp en dag.

Utrolig rart å være der oppe. Jeg hadde forestilt meg et flatt platå med bare ørkensand, av en eller annen grunn.

Her er det småkupert hele veien med mye små busker.

Tenkte jeg skulle komme meg bort til det høyeste punktet som er 1085 meter. Men jeg måtte stoppe for plutselig gikk jeg rett på en ganske dyp kløft. Vi fikk ganske klar og tydelig beskjed om å ha respekt for fjellet og de plutselige væromslagene her oppe, så tenkte jeg burde høre på de og bare holde meg på stien. Toppen ved siden av Table mountain heter Delvils peak.

Det er ganske mangen fallulykker her hver år der folk mister livet. Man må jo ta den kuleste selfien selvfølgelig, hengende utfor et stup.

Utsikt over Cape Town og Table bay.

Plutselig, på få minutter var hele toppen druknet i tåken.

Siste sekund med utsikt 🙂

Disse små gnagerene var visst her også. Rock dasssie.

Kl 11 tok jeg banen ned igjen. Da hadde jeg gått på toppen litt over en time. Akkurat når jeg kom ut av banen begynte det å regne. Litt flaks da. Tåken la seg over fjellet resten av dagen.

Etter fjellet hoppet jeg på en turistbuss som går rundt i byen. En enkel måte å få litt oversikt og bli kjent. Får skrive litt mer om det en annen dag. Nå er det tid for middag 🙂

#reiser #ferie #gruppereise #tablemountain #sørafrika #afrika #fjelltur #topptur #capetown #natur #storby #opplevelser

Travle dager i SørAfrika

Vi har vært 2 netter nå i Knysna. I går var vi oppi fjellene i et område som kalles Lille Karoo for å besøke noen grotter. Eller dryppsteinhuler heter det vel. Jeg har vært i sånne grotter før, i Tyrkia og i Vietnam. Men disse hulene var enorme. Vi gikk en tur som tok 1 time, men det fantes andre guidede turer som tok opp til 4 timer. Da måtte man åle seg frem gjennom trange passasjer noen steder. For et par år siden var det en dame som hadde satt seg fast. Hun sperret inne 22 skoleelever i en hule i 11 timer. Jeg takket nei til den turen. Får pusteproblemer bare jeg tenker på det. Så da har jeg visst en forbi jeg også

Før hadde de konserter i hulene. De kunne være rundt 1000 mennesker på konserten samtidig. Det ble slutt på det fordi folk begynte å knekke av dryppsteinene som suvenirer. Alltid noen som må ødelegge. Det tar visst 100 tusenvis av år før steinene vokser ut igjen.

Vakkert var det ihvertfall. Tempraturen i hulen er på 18-20 grader hele året.

Så besøkte vi en strutsefarm. Dette er 2-3 uker gamle kyllinger. Litt søte var de jo.

De store strutsene er ikke mye søte. Disse dyrene tar livet av flere mennesker pr år enn alle andre dyr i SørAfrika. Nei, hadde ikke lyst å gå inn å klappe de

Det har vært en lang kjøretur i dag og vi har endelig kommet til Cape Town. Nå skal jeg ha to dager helt på egenhånd her. Det skal bli spennende. Table mountain og Lions mountain vil bli besøkt selvfølgelig.

Jeg har fått god kontakt med sjåføren og ene guiden som er begge fra SørAfrika. Det er de jeg prater mest med på turen. Begge er i begynnelsen av 60 årene og kan fortelle mye om historien og situasjonen i landet nå. Utrolig spennende å prate med de. Men samtidig skammer jeg meg så veldig over at hvite kan behandle folk som de gjør noen ganger.

F.eks der vi stoppet for lunsj i dag, så jeg at det var mangen folk som var alkoholisert. Både kvinner og menn. Da jeg spurte om hvorfor sa sjåføren at tidligere ble gårdsarbeiderene her betalt av de hvite gårdseierene med alkohol. Det er jo ikke lov å ha slaver lenger, men på den måten kan man jo kontrollere de likevel. Tragisk. Flere generasjoner er blitt alkoholikere. Heldigvis er det ulovlig nå da, men skadene er stor ennå.

Jeg har hørt mange av sånne triste historier nå. Jeg får dele de litt etterhvert 🙂

Nå skal jeg slappe av i kveld, så jeg er klar for Cape Town tidlig i morgen tidlig.

#dryppsteinhule #strutsefarm #reise #reiselyst #jordenrundt #gruppetur #ferie #sørafrika #afrika #roadtrip #busstur

Ny herlig dag i Afrika

I dag voknet vi opp i Port Elizabeth. Det ble bare et kort stopp i byens berømte park. The Donkin reserv. Der er det 67 kunstverk som hyller SørAfrikas første demokatisk valgte president, Nelson Mandela. 67, fordi det symboliserer de årene han kjempet for å fri SørAfrika fra aparthaid. Jeg falt helt for dette flotte mosaikkbilde.

Skulptur av Mr. Mandela og barna.

Turen gikk videre til Tsitsikamma nasjonalpark. Endelig fikk jeg bevege meg litt ordentlig. Gå litt i trapper og over klipper til hengebroen over Storms River Mouth.

Naturen var helt fantastisk flott her hvor Det indiske hav og Atlanterhavet møtes.

Inni jungelen

Disse små rare dyrene er det mange av her. De heter Rock dassie på engelsk. Aner ikke hva de heter på norsk. Og de er i slekt med elefanten!!? Ligner mer en oter eller rotte spør du meg 🙂

Et landskap som tar pusten fra enhver. Begynner å bli litt betatt av Sør-Afrika jeg nå. Nydelig natur og herlige folk.

Nå er vi fremme i en liten by som heter Knysna. Fremdeles noen mil fra Cape Town. De andre i reisefølge er ute på båttur. Det sto jeg over i kveld. Sitter heller på hotellet å prater med guidene og sjåførene. Mye kjekkere.

Vi skal være på dette hotellet i 2 netter. Deilig å slippe å pakke kofferten igjen i morgen tidlig.

#portelizabeth #sørafrika #nasjonalpark #natur #reiser #gruppereise #ferie #mandela

Ut av villmarken

Nei, nå har jeg brukt 20 min på å prøve å laste ned et bilde. Ikke tale om det går. Elendig internett her. Det blir ikke noe lang post i dag nei.

Jeg har nå overlevd 3 døgn uten internett og mobildekning. 2 av de døgnene var jeg på safari i Kruger parken her i Sør-Afrika. Det var to fantastiske dager. Vi har sett så mye dyr at det er helt utrolig. Håper at jeg fikk noen gode bilder på kameraet mitt.

Før frokost første dag hadde vi allerede fått øye på The big 5. Løve, elefant, bøffel, flodhest og leopard. Og jeg har fått sett mange zebraer og giraffer som var mitt ønske. Jeg vil skrive mer fra parken når jeg har litt bedre internett.

Nå har vi kommet til Port Elizabeth. Vi har kjørt helt fra Kruger parken til Johannesburg i dag. En 8 timers tur (med pauser). Vi har kjørt gjennom all slags vær oppover i fjellene. Sol og 30 grader, pøsregn, haggelbyge og sandstorm. Utrolig mye vær i dette landet. Fra Johannesburg måtte vi ta fly til Port Elizabeth. Flyet vårt var 3 timer forsinket pga tåke. Så det er ikke lenge siden jeg kom inn på hotelrommet mitt. Det er allerede midnatt og fullt program i morgen også. Satser på å gi dere en bedre oppdatering i morgen.

God natt da

#sørafrika #reiser #ferie #gruppereise #kruger #nasjonalpark

Blyde river canyon, Sør-Afrika

Gradestokken spratt helt opp til 38 grader i dag. Det er varmt det.

Heldigvis skulle vi opp i høyden til den tredje største canyon i verden. Det heter vel ravine på norsk. Dype daler som er dannet av elver over millioner av år.

Blyde river canyon sies å være den grønneste i verden.

Her står jeg på 1940 meter å tar bilde. Mer behagelig tempeatur her enn lenger nede. Men varmt er det.

Det er som oftest disig på toppene her. Men en fantastisk utsikt likevel.

Jeg har ordentlig kamera med meg denne gangen, så regner med å poste noen finere bilder når jeg kommer hjem. Disse er tatt med min i-phone.

Markeder er det selvfølgelig alle steder der turister stopper. Masse flotte ting her, men heldigvis ikke noe kjøpepress.

Bourkes Luck pothole

Enda et fantastisk sted vi stoppet i ravinelandskapet. Svære jettegryter er gravd ut av vann og stein.

Dette er blitt til en ønskebrønn. Blir rik den som klarer å komme seg ned å plukke opp de myntene 🙂

Vi stoppet også på et utkikkspunkt som blir kalt Gods Window. Flott utsikt over bushen.

Så var det tid for lunsj i en liten landsby som heter Graskop. Her var det også markeder vi kunne handle på. Vi ble her et par timer før vi dro tilbake til hotellet.

Nå er det tid for å hive seg i bassenget før middag. I kveld skal det visst grilles.

I morgen tidlig skal vi stå opp kl 04.30 å dra i Kruger parken. Ååååå så jeg gleder meg. Må klare å få noen fine bilder jeg kan sende til barnebarnet. Hun synes det var forferdelig utettferdig at mormoren skulle reise til Afrika alene.

 

#afrika #sørafrika #reiser #canyon #gruppetur #ravinelandskap #ferie #natur

Jeg er i Afrikaaaaaaa

Vi landet i Johannesburg kl 11.10 i formiddag. Da hadde jeg tatt toget fra Bergen kl 07.57 onsdag morgen til Gardemoen. Flydd Oslo- Istanbul som tok 3 timer, ventet der i over 3 timer før vi fløy videre til Johannesburg som tok 10 timer.

Og så gikk vi rett på bussen og kjørte 8 timer til. Vi var ikke innom Johannesburg engang. Regionen ligger på et platå som er på 1800 moh. Nå har vi kjørt over Long Tom passet nærmere Kruger nasjonalpark.

Det er helt mørkt ute nå, så vi kan ikke se hvordan det ser ut rundt her. Og vi fikk beskjed om at flodhester kan komme opp av elven når det ble mørkt, så vi må ikke gå ut på gresset. De er visst litt grinete når de møter på mennesker på deres territorie.

Det får bli en bedre oppdatering i morgen fra området her. Nå er jeg så trøtt at jeg stuper snart.

Guiden fra Albatros Travel sa at vi måtte ikke tro at vi er på noe ferie, dette er en opplevelsestur 😀 Ja, det er vel på tide å komme seg i seng da.

#Johannesburg #sørafrika #afrika #reiser #ferie #gruppetur

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top