Reiseåret 2015, 9 land på et år :-)

Ja, nok et spennende reiseår er omme. Det har vært veldig variert kan man si.

I månedskiftet januar/februar var en venninne og jeg i Kambodsja i 2 uker.

Vi fløy til Phnom Penh og var der et par dager, før vi tok en båt oppover Tonle Sap elven til Siem Reap. Der besøkte vi Angkor Wat og alle de andre berømte templene. (Bildet er fra Ta Phrom)

Det var en helt ubeskrivelig følelse å gå der blandt de eldgamle templene. Kunne ønske nå at jeg hadde brukt ennå bedre tid der. Bare satt meg ned en mye lengre stund å tatt inn all skjønnheten.

I Siem Reap var vi også på sykkeltur bland rismarker og lotusplantasjer. Det var så vakkert at jeg måtte gå av sykkelen hele tiden for å ta nye bilder.

Det gikk busser fra Siem Reap og helt ned til Sihanoukville, en liten by med strand. Det ble en lang, trang og varm busstur, så det var deilig å kunne slappe av på stranden de siste dagene. Jeg tok også en båt ut til en helt fantastisk paradisøy.

Neste land som jeg besøkte i mars, også i Asia, var Sri Lanka. Et land jeg hadde drømt om å besøke siden jeg var liten. Jeg ble ikke skuffet. Min søster og jeg reiste sammen med en gruppe på rundtur i nesten hele landet.

Vi besøkte Dambulla hule tempel, to nasjonalparker med masse ville elefanter, Sigiriya klippefestning, flere byer og til slutt hadde vi noen dager i Hikkaduwa, på et nydelig hotel ved stranden. Der svømte vi sammen med havskilpadder. Det var litt av en opplevelse. Huletempelet, klippefestningen og skillpaddene er det jeg husker best fra Sri Lanka. Og de milde folkene der.

Nå har jeg altså vært i 15 land i Asia av de noen å 40 jeg skal til 🙂

Kontrastene ble stor i mai da vi besøkte iskalde Island.

Det er jo helt magisk natur der da, men det kunne vært litt varmere synes jeg.

Min søster, niese, typen og jeg hadde leid bil som vi kom oss rundt med.

Så vi fikk med oss Reykjavik, Vik med den helt fantastiske svarte stranden, Vatnajøkull, Svartifoss, Gullfoss og geysir bl.a. Vi prøvde oss på hvalsafari også. Det eneste jeg opplevde der var å bli sjøsyk.

Men Island er virkelig verdt å besøke. Kunne godt tenkt meg å vandret litt rundt på noen topper der en gang.

I juli hadde meg og de to jentene mine noen morsomme og veldig varme dager i Krakow i Polen.

Siden minstejenten (barnebarnet mitt) bare er 2 1/2 så ble det på hennes premisser. Vi kjørte hest og vogn og ellers løp etter henne rundt på torger og parker.

Krakow er en helt nydelig by da.

Jeg tok en tur helt alene til Riga i Latvia i august.

Der vandret jeg rundt i gamlebyen for det meste. Men fikk også en dag på nydelige Jurmala-stranden og en dag i Sigulda nasjonalpark hvor jeg gikk tur i skogen.

Min søster og jeg reiste til Barcelona i september. Vi har begge vært der før, men følte vi ikke hadde fått sett nok av byen.

Vi trakket noen kilometer den uken vi var borte. Vi kan godt reise ned igjen flere ganger. Synes Barcelona er en spennende by. Masse liv og røre hele døgnet 🙂

Siden vi allerede var i Spania ville jeg ta turen til Andorra. Det lille landet mellom Spania og Frankrike.

Jeg ble egentlig veldig skuffet. Det var masse taxfreebutikker, bitende vind og dårlig mat. Vi kom oss ikke ordentlig opp i fjellet engang pga alpinanlegg og golfbaner.

Jaja, nå har vi nå vært her også.

På tur alene igjen. I oktober reiste jeg noen dager til Tallinn i Estland. Det er den best bevarte middelalderbyen i Europa. En flott by, men ble fort litt kjedelig å trakke rundt der alene. Det var islaldt, lite folk og veeeeeeeeldig stille. Bra jeg trives godt i eget selskap 🙂

Sist men ikke minst hadde jeg en fantastisk tur til Sør-Afrika i november. Dette var også en rundtur med en gruppe. Så jeg var jo ikke helt alene.

Jeg fløy til Johannesburg og rund-turen startet med buss helt til Hazeyview ikke langt fra Kruger parken.

Det var 12 spennende dager med besøk til Blyde river canyon, Kruger nasjonalpark hvor vi fikk se alle De Fem Store, vandring i Port Elizabeth og til slutt noen dager i Cape Town. Cape Town var desidert det beste synes jeg da. Herlig by, herlige mennesker og fantastiske fjelltopper ( Tablemountain og Lionshead) som jeg kom meg opp på.

Sør-Afrika blir nok besøkt igjen en gang.

I år har jeg altså krysset av 8 “nye” land fra listen min. Det er jo ganske gøy da. Men set jeg må prioritere Asia litt mer hvis jeg skal klare å se alle landene før jeg blir pensjonist.

Jeg har selvfølgelig blogget om landene mest jeg har vært der, så det er bare å “bla” tilbake.

Har også mange bilder på instagram limi70

Neste år blir ikke så fullpakket, men like spennende fordet håper jeg.

#verdenrundt #reiseåret #europa #asia #afrika #kambodsja #phnompenh #tonlesap #siemreap #ankorwat #taprohm #sihanoukville #srilanka #candy #hikkaduwa #island #polen #krakow #latvia #riga #spania #barcelona #andorra #estland #tallinn #sørafrika #portelizabeth #capetown

Årets vakreste fjellturer

Det har vært et veldig variert år på turfronten. Jeg har alltid likt å vandre i naturen, gjerne alene med alle tankene mine. Her finner jeg ny energi og ofte nye løsninger på problemer jeg har.

Jeg kan ikke kalle meg et frilufts-menneske akkurat. Jeg er ikke glad i teltturer og tenne bål og de tingene der. Må være dagsturer og gode overnattingsmuligheter hvis jeg skal trives. Og viktigst av alt, jeg må ikke fryse for mye.

I august i år hadde jeg min første tur på en 2000 meters topp. Meg og to venninner ( hun ene er på bildet her ) reiste til Rondane en langhelg. For en fantastisk natur.

En sånn langhelg, i en eller annen fjellheim, skal jeg ha hvert år har jeg bestemt meg for.

Vi kom oss opp på Veslesmeden som ligger på 2015 meter. En fantastisk deilig mestringsfølelse å nå denne toppen. Det er det vakreste stedet jeg har vært i Norge tror jeg.

Neste mistepustenturen min i år var på Tablemountain i Cape Town. Det å endelig stå et sted som man har sett på bilder så mange ganger er ganske fantastisk.

Utsikt til Tablemountain fra Lionshead.

Det var en herlig tur opp til Lionshead. Er så utrolig glad for at jeg tok denne turen opp, selv om det var ganske bratt og litt nervepirrende innimellom.

På vei oppover Lionshead.

Utsikt over Signal Hills (løvekroppen) og Cape Town.

Det er denne turen jeg har sterkest minner fra i SørAfrika.

Målet mitt om å gå 100 ganger opp Stoltzen i år har jeg klart. Stoltzen er en beintøff stigning opp til Sandvikspilen i Bergen. Jeg var skikkelig lei når jeg var kommet til 70 ganger, men jeg kunne jo ikke gi meg med det. Da hadde jeg jo begynt å tenke på det til neste år også. Nei, nå har jeg klart 100 på et år, nå trenger jeg ikke gjøre det flere ganger 🙂

Ellers har jo Lise (og Stella selvfølgelig) og jeg prosjekt kommune-topper. Vi går på de høyeste toppene i kommunene rundt om i Hordaland.

Vi har faktisk klart 8 topper i år, fra sommeren av. Det synes jeg er bra gjordt.

Her er bilde fra Svenningen i Os kommune, 842 moh.

Utenom det har jeg vært på alle byfjellene rundtom Bergen.

Dette året har jeg funnet ut at det faktisk er dette jeg vil gjøre mer av. Det gir meg utrolig mye å få være ute i naturen. Har allerede laget en liste over hvor jeg vil gå til neste år.

Gleder meg allerede til et nytt turår, både alene og sammen med venner.

 

#fjellturer #reise #natur #norge #sørafrika #bergen #rondane

Safari i Kruger-parken, Sør-Afrika

Har helt glemt at jeg skulle poste bilder fra Kruger parken. Vi hadde to dager inne i den enorme nasjonalparken. Husker ikke nå hvor mange kv.km den er men det tar over 17 timer å kjøre gjennom den på langs. Det sier vel seg selv da at vi bare har sett en liten del av den.

Men allerede første dagen, før frokost, hadde vi sett de fem store 🙂 Elefant, løve, leopard, bøffel og nesehorn.

Håper ikke jeg har skrudd opp forventningene til noen, for jeg fikk ikke noe gode bilder av alt desverre.

Hytten jeg overnattet i i parken.

Det var mange aper i Letaba restcamp. Kjøleskapet var godt sikret bak en dør med lås. Ellers plyndret apene det med en gang de fikk mulighet. De var ganske aggresive også, så jeg gikk litt i bue rundt de.

Vi var godt sikret inni leiren.

Utsikten fra frokosbordet. Her så jeg forskjellige bukker og flere giraffer som gikk ned for å drikke.

Ps! Jeg ønsker meg en skikkelig linse til jul 😀

Disse små buskbukkene var alle steder, også inne i campen. Veldig søte da

Skal ikke de afrikanske elefantene være større enn de asiatiske? Så egentlig ikke sånn ut.

Men holdt pusten litt når denne store hannen kom mot bilen vår likevel. Han snudde heldigvis. Vi var ikke så spennende å se på likevel.

Joda, vi så løver. Borte med vanntanken. Her ligger tre gutter å slapper av etter at de la ned en gnu dagen før.

Blir ikke bra bilder med mobil i skumring. De ligger noen hundre meter fra oss også da.

Det var ganske mange flodhester i elvene her. Men de ligger jo under vann omtrent hele dagen. Fordi de har så sart hud (hvem skulle tro det) må de beskytte seg mot solen.

Ved solnedgang kommer de opp på land for å gresse.

Men jeg fikk et ganske kult bilde av flodhesten på det første stedet vi overnattet i Sør-Afrika. Det gapte og laget noe gryntelyder. Ville sikkert si at jeg måtte komme meg vekk for nå skulle den på land å spise litt.

Det ble nærmere 40 grader de dagene i Kruger, så det var ikke mye aktivitet hos dyrene. Her har noen bøffler funnet seg litt skygge.

Vi så mange giraffer disse dagene. De er jo så nydelige.

Å se ville giraffer og zebraer var mitt ønske for oppholdet her.

Zebraer fikk jeg også sett mange av. Her går en å gresser sammen med en gnu.

Zebraene her var lysbrun og svart. Ikke hvit og svart som jeg hadde sett for meg. De hvite og svarte er visst lenger sør i landet og øst i Afrika.

Nydelige dyr.

Impale var det også tusenvis av i parken.

En flott manne Kudu

Og her var damekuduen 🙂

Pumba? Vortesvinet var også overalt 🙂

Det har kommet lite regn de siste årene, så de håpet på at denne sesongen skulle bli våtere.

Nede i pytte her ligger en flodhest på siden, mens vi ser fiskene spreller rundt den i det grunne vannet. Impalaer og en stork står å ser på.

Jeg så mange andre flotte fugler, antiloper, hyener og skilpadder også. Det var spennende dager jeg gjerne ville gjordt igjen. Men kunne godt tenkt meg å bli guidet til fots. Det hadde vært spennende det. Kanskje ikke helt trygt da men…

Turen til Sør-Afrika var helt spesiel, et fantastisk vakkert minne jeg kommer til å ha med meg for alltid.

 

#sørafrika #afrika #reiser #ferie #gruppetur #kruger #nasjonalpark

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top