Siste dagen på Malta

Denne uken har gått utrolig fort. Nå er det siste dagen vår her i Valletta.

I går var min yngste bror og jeg på byvandring, mens resten av flokken var på båttur.

Her har vi kommet opp igjen fra Water Front. Vi tok oss en øl der nede og pratet litt med han som jobbet i baren.

Alltid like spennende å høre hva de forteller om livet. Som i de fleste andre land er lønningene lav. Han hadde 5euro i timen, litt over minstelønn. Maltesere kan pensjonere seg når de er 52 år og minstepensjoner er 600euro i måneden. De lever ikke særlig fett her altså, selv om levekostnadene er lavere enn hos oss. Så mye lavere er de ikke.

Utsikt over til St. Julian og verftet. På den siden har vi ennå ikke vært. Men fra utsikten her ser det ikke ut som det er så veldig mer annerledes enn Valletta.

Man kan jo gå rundt i Valletta i dagevis og aldri bli ferdig å ta bilder. Det er en utrolig vakker by.

Det gamle operahuset ble bombet sønder og sammen under 2.verdenskrig og lå i ruiner helt til tusenårs-skifte. Nå har de laget det til et open-air teater. Det har vært øvinger eller forestillinger der hver kveld denne uken.

Republic Street med byporten og det vakre parlamentet på venstre side.

På andre siden av byen går båten over til Sliema. En travlere mer moderne bydel. Her kommer folk for å feste eller shoppe. Turen med båt koster 1,5? og tar ca 5 min.

Min bror og jeg skulle shoppe litt tenkte vi. Men det ble ikke mye shopping. I 32 grader er det ikke behagelig å trakke gjennom masete bygater.

Etter et par timer tok vi båten tilbake til Valletta.

Vi spiste middag sent på kvelden siden resten av flokken kom sent fra båtturen.

Etter middagen har vi fått som vane å gå inn på en isbar for å kjøpe desserten. Som regel er det ganske lang kø der. Men å vente på denne isen er verdt det. Smaker helt nydelig. Her smakte jeg på vanilje og karamell med salte nøtter.

Flyet går hjem kl 20.40 i kveld. Nå skal vi bare tilbringe dagen med bassenget. Og sikkert gå opp til Valletta for en tidlig middag, før vi drar avgårde til flyplassen.

Jeg er veldig glad for at jeg har vært her på Malta. Synes det er et nydelig sted, men reiser vel mest sannsynlig ikke tilbake. Føler vel at jeg har fått med meg det jeg trenger her 🙂

#familietur #reiser #ferie #malta #valletta #sliema #europa #middelhavet

En dag med masse venting (Malta)

I går tok vi bussen som gikk på nordsiden av Malta. Den går gjennom noen gamle byer før den kommer til strendene i nord, der de fleste turistene er.

Første stoppet vi gikk av på var Middelalderbyen Mdina. Den ligger midt på øyen, på det høyeste punktet på Malta, ca 260 moh. Det har vært by her helt siden 1500 år før Kristus. Mdina har også vært hovedstaden på Malta.

Det var en nydelig by. Alle husene er restaurert som de var originalt.

Katedralen i Mdina. Den har to klokker. Den ene klokken viser rett tid, mens den andre klokken går for sent. Det er for å forvirre djevelen og for at de håper at han vil forsove seg 😀 Jeg vet ikke om det er sånn på alle katolske kirker eller om det bare er her på Malta. Veldig lurt ihvertfall 😀

Mdina var en liten by, så det tok ikke lange tiden å gå gjennom. Min yngste bror og jeg var et stykke foran resten av gjengen, så da måtte vi sitte å vente en stund på de.

Så gikk vi ut av byen å ventet på at bussen vår skulle komme.

Neste stopp på ruten ble Akvariet i St.Pauls Bay. Der ville ikke meg og min yngste bror. Vi har sett endel fisker i vårt liv. Men veldig kjekt for minstemann på snart 3 å få gjøre noe annet enn å trakke rundt i steingater.

Min bror og jeg fant et vannhull og satt oss ned her å venter mens resten av gjengen var på akvariet. Her ventet vi i 2 1/2 time. Hadde jeg visst det tok så lang tid, ville jeg ha funnet på noe annet. Skulle hatt badetøy med f.eks.

Bussen kjørte forbi noen saltbassenger på vei til neste badeby, Paceville. Jeg er utrolig glad for at vi ikke bor i en av disse tattpakkete hotelbyene. Ikke veldig sjarmerende.

Jeg fikk hevet i meg litt mat på Hard Rock cafeen i Paceville, før vi måtte ut å vente på siste hoponhopoff-buss, som selvfølgelig var 20 min for sen.

Jeg gikk heller inn igjen på kjøpesenteret å så på sko. Tok en vanlig buss tilbake til Valletta som kostet meg 2 euro. Og var til og med tidligere tilbake enn resten av gjengen som reiste før meg.

I dag har jeg ingen planer. Blir vel bare å sole meg, så lenge jeg orker, og så rusle litt i Valletta.

 

#busstur #familietur #reiser #ferie #malta #mdina #europa #middelhavet

Busstur på Malta

28 grader og strålende sol i dag også…. Helt til ettermiddagen, da kom det faktisk noen regndråper og det begynte å blåse. Nå er det 25 grader her og jeg fryser littegrann.

Vi har vært litt rundt på øyen i dag. Vi kjøpte billetter på HopOnHopOff-buss for 20 euro.

Ruten vi tok gikk på sørsiden av Malta. Her er bilde fra Vittiriosa Waterfront. Her pleier det å være marked hver tirsdag fra 7-12. Det er mest lokale folk som handler mat og klær her. Vi gikk ikke av bussen her. Målet vårt var Den blå grotten.

Selve hovedøyen Malta er ikke stor heller. 27 km lang og 14 km bred.

Bussen gikk gjennom et par idylliske fiskelandsbyer. Det blir ikke veldig bra bilder fra en buss da men…. 🙂

Helt tydelig at vi er i et katolsk land.

Etter to timer var vi framme ved grottene nede i det asurblå havet.

Vi måtte opp i små motorbåter for å komme ut til grottene. Litt sjø var det jo i dag, så må innrømme at jeg er ganske redd når jeg er i sånn liten båt.

Fascinerende var det når vi var inne i grottene og sjøen var stille. Da klarte jeg også å nyte turen.

Her står de klar å venter på turistene. Det koster 8 euro pr pers med båten. Veldig bra at det er de lokale som får ha denne jobben. At det ikke er turistbyråer som tjener penger på alt her.

Sånn så landskapet ut mesteparten av turen. Små brune åkerlapper med steingjerde rundt.

Siste stopp var Sliema. En bydel rett over fjorden fra Valletta. Her er det mer moderne. Der man bør gå hvis man vil shoppe eller ha en tur på byen.

Tenker jeg vil utforske her en annen dag.

Klokken 3 var jeg tilbake på hotellet. Jeg klarte å sole meg i to timer i dag også. Nå har vi gjordt oss klar til å gå ut å spise middag.

I morgen blir en ny dag med nye ting å oppleve 🙂

#ferie #reise #familietur #malta #rundtur #denblågrotten #europa

Valletta, hovedstaden på Malta

Jeg klarte å ligge å sole meg med bassenget i 2 timer. Da begynte jeg å bli rastløs og måtte ut å bevege meg litt. Det er alt for varmt å ligge helt i ro 🙂

Vi var fire stykker som gikk en tur i byen. Valletta, som er hovedstaden er en veldig kupert halvøy på Malta. Den er bare 600 meter bred og ca en kilometer lang. Ikke store byen altså. Det er en av Europas minste hovedstader med 7000 innbyggere. På en helt vanlig dag er det opptil 80 000 besøkende her.

Måtte bare ta bilde av denne kule sykkelen.

St. John’s Cathedral. Malta er katolsk, så det kryr av kirker og katedraler. Bare i den lille byen klarte jeg å telle 9 stykker.

Flere av de flotte altanene.

Vi besøkte St. Elmo fortet og krigsmuseet nede ved sjøen. Det er litt av en dramatisk historie dette landet har. Det er jo ganske strategisk plassert ute i Middelhavet. Og har vært invadert av både arabere fra Nord-Afrika, tyrkere, franskmenn og engelskmenn. I 1964 ble de uavhengig stat etter at England hadde styrt her siden 1814.

Utsikt over byen fra fortet. De har fått plass til mye på den lille halvøyen.

En helt moderne bensinstasjon 😀

På kvelden gikk hele gjengen ned til Water Front for å spise middag. Vi måtte prøve Hard Rock cafeen her. Jeg ble veldig skuffet. Det tok 30 min før de klarte å komme med drikke til oss og 1t og 15min før maten kom. Jeg sa fra til kelneren at det ikke var noe greit, men vi fikk ikke noe rabatt eller noe ekstra igjen. Skikkelig dårlig service altså. Men maten var nå heldigvis god ihvertfall.

Da vi skulle opp igjen fra Water Front fant vi en heis som tok oss opp i høyden igjen. Helt genialt, så slapp vi alle de svingete oppoverbakkene.

Desserten tok vi i hovedgaten Republic Street. De har veldig god iskrem her.

I morgen er planen å utvide horisonten litt. Vi skal komme oss litt rundt på øyen å se Den blå grotten blandt annet. Gleder meg til det 🙂

#ferie #reiser #familietur #valletta #malta #europa

En rolig dag i Valletta, Malta

Det ble en rolig søndag på oss. Alle var sliten etter den lange reisen, så det var godt å bare slappe av.

Vi gikk ut fra hotellet litt før kl 11 for å finne en kafé å spise frokost på.

I Republic Square satt vi oss ned og bestilte frokosten vår. Da var klokken 11.30 allerede. Går ikke så fort med denne gjengen altså 🙂

Etter vi hadde spist ruslet vi litt til rundt i gatene. Jeg forstår godt at de ikke anbefaler turister å kjøre her. Gatene er smale, alle enveiskjørte og ikke minst – det er venstrekjøring her. Jeg har ikke lyst å prøve meg.

Men en utrolig sjarmerende by med alle murhusene og de fargerike innebygde altanene.

Min søster og barnebarnet hennes fikk kjøle seg ned i fontenene på Placa Sguare. Det synes småen var kjempegøy. Heldig de små som bare kan kle av seg å løpe rundt i vannet.

Det var 30 grader i går, så vi bevegde oss ikke noe kjapt akkurat.

Vaktskifte på slottet.

Vi kom oss ned til sjøen og satte oss på en ny resturant. Måtte ha noe å drikke etter å ha gått noen hundre meter.

Da bestemte vi oss for å bare gå tilbake til hotellet og slappe av med bassenget. Vi kunne utforske mer en annen dag.

Så da lå vi med bassenget resten av dagen. Helt til vi skulle gjøre oss klar til middag på kvelden.

Ganske digg å ligge her å steike seg. Det var nesten helt fullt her, men likevel plass i bassenget heldigvis. (Bilde er tatt etter at folk er gått til middag)

Hotellet har også en liten privat strand. Akkurat så stor som du ser her på bilder 😀 Der var det ikke mulig å finne en plass.

Nå er det mandag morgen. Det er 30 grader i dag også, men litt deilig vind. Jeg er på vei ned for å sole meg nå. Senere får vi se litt mer av byen.

 

#familietur #reiser #ferie #valletta #malta

Trolltunga

Det er ikke tull når folk sier at turen til Trolltunga er krevende. Ihvertfall for utrente voksne damer som meg. Men endelig har jeg vært der. Min venninne Linda og jeg reiste til Odda i går ettermiddag og overnattet på Trolltunga hotel. I morges sto vi opp kl 6 for å komme oss tidlig avgårde på tur.

Vi parkerte i Skjeggedal før klokken var 8, men allerede da var parkeringen nesten full.

Første kilometeren er veldig bratt. Omtrent som Stoltzen her i Bergen. Jeg var helt gjennomvåt av svette og ganske kjørt i beina når jeg kom opp første stigning. Og ennå var det 10 km igjen. Det var flere stigninger på veien som fikk pulsen min bra opp, men heldigvis ikke så tøffe som første kilometer.

Det var ganske tåkete på veien oppover. Deilig temperatur å gå i. Var veldig glad for at ikke solen var fremme akkurat da.

Det var skilt for hver kilometer vi gikk, så vi kunne se hvor langt vi hadde igjen. Faktisk veldig god motivasjon på turen. Det er tyngre å gå når man hele tiden lurer på hvor langt det er igjen. Så takk til de som satt opp skiltene 🙂

Endelig var vi fremme og vi fikk en fantastisk utsikt. Vi brukte litt mindre enn 4 1/2 time opp. Tåken hadde nesten forsvunnet. Innimellom kom det noen skyer og dekket Trolltunga. Ganske så magisk å stå å se når tåken steg over steinen. Og selvfølgelig ødela bildene til de som gikk utpå.

Linda stilte seg først i kø for å gå utpå. Hun måtte stå i køen i 40 min før det var hennes tur. Jeg stilte meg opp på kanten så jeg kunne ta bilder av henne.

Når det var min tur var det kommet ennå flere opp og køen var lenger. Da hadde jeg begynt å fryse sånn av all ventingen at jeg ikke orket å stå der ennå lenger.

Linda tok heller et bilde av meg foran Trolltunga 🙂 Og vi begynte på returen. 11 km å traske tilbake også.

Her er litt av køen. Det tar tid når en og en går utpå og skal posere i forskjellige stillinger :-). Men det blir jo selvfølgelig veldig kule bilder utav det. Kanskje jeg skal opp igjen her en gang. Får ta bilder da.

Tåken forsvant og solen kom frem på veien ned. Nå kunne vi virkelig få se den vakre naturen rundt oss.

Ringedalsvatnet som ligger ca 700 m under Trolltunga er langt og smal. Utrolig stilig hvordan det bukter seg mellom de høye fjellene.

Utsikt mot Folgefonna.

Turen nedover var like tøff som oppover. De siste 2 kilometerne kjentes ut som de aldri skulle ta slutt. Kjente det godt i knær og ankler på slutten. Jeg brukte over 4 1/2 time ned. Litt lenger tid enn oppover altså.

Men for en fantastisk tur det var. Er utrolig glad for at værgudene endelig var med oss og vi fikk gått denne turen.

Nå er jeg kommet hjem igjen til Bergen. Jeg får et par timers søvn før mine brødre henter meg. Da går turen til Gardermoen og med fly videre til Malta. Herlige dager altså. Glemt er den kjipe sommeren vi har hatt i Bergen i år 🙂

#fjelltur #trolltunga #reiser #odda #jenterpåtur #topptur #skjeggedal

Pakket og klar for ny reise :-)

Tror aldri jeg har vært så reiselysten som nå. Har vært hjemme i 4 mnd nå og vi har hatt en skikkelig regnfull sommer her i Bergen. Mer regn enn normalt, med nedbørsrekord i juli!!

Nå går turen til Malta. Landet er en liten øy i Middelhavet, sør for Sicilia. Malta består av 6 øyer, hvor bare 3 er bebodd. Folketallet er på litt over 420 000.

Dette blir det 60ende landet jeg besøker. Denne gangen reiser jeg med storesøster, mine to yngre brødre, en svigerinne, en niese med sønnen sin og en annen niese med samboer. Vi blir en bra gjeng da 🙂 Men litt trist at ikke mine barn og barnebarn blir med.

Flyet går fra Oslo på lørdag kl 16. Vi har bestemt oss for å kjøre bort fra Bergen. Så vi må stå opp før fuglene lørdag morgen. Men det er jo helt greit, når man bare skal på ferie å slappe av likevel. Gleder meg noe helt sykt nå.

Grunnen til at jeg allerede har pakket ferdig er at meg og en venninne reiser til Odda i morgen. Vi har tenkt å gå opp til Trolltunga på fredag. Det gleder jeg meg også veldig til. Så da krysser vi fingrene for at været og formen er med oss på fredag.

Selvfølgelig kommer det oppdateringer både fra fjelltur og Malta.

#malta #familietur #middelhavet #europa #reiser #ferie #sommer #sol #reiselyst #reisetrang #valetta

Høgafjellet på Osterøy

Da kan jeg krysse av en til kommunetopp i Hordaland. Høgafjellet er 868 moh og ligger i Osterøy kommune. Vi kjørte til Tysse og videre opp en smal svingete vei til vi parkerte ved BKK sin kraftstasjon ved Osvatnet. Mer enn 6 mil fra Bergen sentrum.

Stien begynner ganske tøft med noen stupbratte ståltrapper. Det er to av disse lange trappene helt i begynnelsen av løypen og flere blir det oppover. Ville ikke anbefalt å ha hund med på denne turen, tror de hadde fått problemer med disse stigene.

Med min dårlige form og tunge rumpe så fikk jeg ganske bra puls helt fra første stund.

Det står at turen skal ta 3-3 1/2 time, men det tror jeg er veldig misvisende. Jeg gikk med en venninne som er i ganske bra form, hun og sa at det var en mye tøffere tur enn hun hadde forventet. Hun hadde heller ikke klart den på 3 1/2 time.

Vi kom oss opp til et vann der det lå en idyllisk liten fjellgård. Her tok vi oss en pause og litt mat. Vi hadde da gått i litt over en time og jeg kjente allerede at jeg trengte litt påfyll med energi.

Her må man være ops på at stien går oppover bak gården. Det er en liten pinne med et gult merke på som man skal gå på oppsiden av. Ikke nedover langs vannet som vi gjorde.

Vi forvillet oss opp i en steinrøys og prøvde å klatre opp til en bro som vi så lengre oppe. Desverre satt vi oss helt fast og måtte bare komme oss ned igjen til gården. Jeg var helt skjelven i beina og hadde nesten lyst til å gi opp. Vi hadde klatret opp og ned her i en time, nesten all energien forsvant igjen.

På gården var han kommet hjem han som eide den. Han viste oss inn på den rette stien og advarte oss om at det var en veldig tøff tur. Derfra var det minst 2 1/2 time til toppen igjen, sa han.

Når vi første var på stien bak gården var den lett å følge. Det er noen gule merker innimellom som viser at du er på riktig vei.

Endelig var vi på broen som vi hadde sett en stund.

Da vi kom opp til demningen ved Øvrebotnen gikk vi til venstre mot fossen. Vi er ca halvveis nå 🙂

Nå er vi virkelig på høyfjellet. Åpent landskap med nydelig natur.

Vi var heldig med været i dag. Det var litt skyer med helt behagelig temperatur. Vi var så lykkelig for at det ikke kom regn på veien.

Utsikt over Øvrebotnen.

Endelig ser vi varden på toppen. Men da kjente jeg at kroppen min ikke ville mer. Vi måtte klatre ned et lite stykke for så å klatre opp igjen. Det var kanskje bare 40 høydemeter igjen, men jeg klarte ikke å lete frem mer motivasjon til å fortsette. Min venninne bet tennene sammen og gikk videre. Jeg satt meg ned og spiste resten av matpakken min og så på henne som spratt videre oppover i fjellet. Etter et kvarter var hun på toppen. Vi jublet og vinket til hverandre og så snudde vi begge å begynte å gå nedover igjen. Veien ned var like lang gitt og nesten like utfordrende. Med den timen vi rotet i steinuren hadde vi vært på tur i nesten 8 timer (med matpauser). Kroppen var ganske så mørbanket når vi satt oss i bilen.

Jaja, selv om ikke jeg var oppe med varden har jeg nå vært på Høgafjellet tenker jeg 🙂

Det ble en bra treningstur til vi skal gå til Trolltunga om et par uker (hvis været tillater det)

Bilde min venninne tok fra toppen over Osterfjorden.

 

#høgafjellet #kommunetopper #høyestpåosterøy #osterøy #tyssebotnen #fjelltur #hordaland #vestlandet

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top