Hananipa

Det er ikke langt vi trenger å reise for å finne flotte topper å gå på her i Bergen. Og det er så mange topper å velge mellom at man går nesten helt alene, hvis man kommer seg bort fra byfjellene da.

Ca 40 minutter fra Bergen sentrum, i Vaksdal kommune ligger Hananipa.

I går var det helt perfekt turvær, ca 15 grader. Litt tåke når vi startet, som gjør at det ikke er så varmt.

Tåken lettet etter en liten stund og vi kunne nyte utsikten. Det går i en jevn stigning hele veien opp til toppen som er 718 MOH. Og man får en nydelig utsikt i alle himmelretninger. Herlig å sitte her på toppen å nyte frisk luft og solen som varmer. Hvem trenger mer ferie enn dette?

Turen tok rundt tre timer tur/retur og de fleste klarer denne. Sikkert flott for barn å gå her også.

Utsikt mot Bruviknipa på Osterøy.

Utsikt mot Vaksdal. Den lille øyen i fjorden heter Ulvsnesøy og tilhører Bergen fengsel. Der soner opptil 31 personer dommene sine.

Fra 1881 til 1981 var det skolehjem for gutter med tilpasningsvansker. Sikkert mye tøffere å være der da enn nå når det er fengsel.

Utsikt mot nord. Osterøybroen og Nordhordland.

#utpåtur #topptur #hananipa #vaksdal #hordaland #vestlandet #reise #biltur #fjellturer #utinaturen

Home, sweet home :-)

Det er visst flere som lurer på hvor jeg er blitt av nå. Jeg kom hjem på mandag morgen etter å ha kjørt i et fra Mo i Rana. Været var ikke noe særlig, kaldt og sterk vind, så det fristet ikke å stoppe flere steder. Og når man først har bestemt seg for å reise hjemover er det bare å kjøre på 🙂

Jeg hadde en flott tur opp til Nordkapp. Selv om det var kaldt var jeg stort sett heldig med været.

På vei oppover var jeg først innom en venninne i Sunnfjord. Neste stopp var Åndalsnes og en bratt tur opp til Rampestreken der jeg fikk en fantastisk utsikt over tettstedet.

I sjarmerende Trondheim vandret jeg rundt i to dager før jeg dro videre.

Jeg kjørte en omvei innom Brønnøysund for å gå gjennom Torghatten. Et fantastisk avbrekk fra for mye bilkjøring den dagen. Når jeg akkurat hadde satt meg i bilen igjen begynte det å høljregne.

Da jeg kom til Alta leide jeg hytte i to dager. Herfra kjørte jeg opp til Nordkapp og ned igjen på en dag.

På vei sørover igjen var jeg innom Tromsø en natt. Her går jeg nede ved havnen. Solen tittet frem en liten stund, men for det meste regnet det. En sjarmerende liten by dette også.

Tilsammen har jeg kjørt 4909 km. Ca ti ganger fra Bergen til Oslo på bare to uker. På veien har jeg fått sett mye vakker natur langs kysten og over viddene. Reinsdyr, elg, hjort, rådyr og rev har hoppet over veien når jeg har kommet kjørende og gjort turen min mer spennende. Men jeg må jo også si at det er mil på mil på mil der man bare ser bjørk og furutrær.

Jeg føler det er en liten seier å ha kjørt så langt helt alene. Jeg kommer nok ikke til å gjøre det igjen. Ikke misforstå. Norge er absolutt verdt å oppleve. Men når jeg skal nordover igjen vil jeg nok fly og heller leie bil på stedet. Da får jeg sett mer av fylket jeg flyr til.

Men først går neste Norgestur sørover tenker jeg. En eller annen gang i løpet av sommeren.

#norgestur #bilferie #reise #nordkapp #nordnorge #ferie

71 grader nord :-)

Det ble noen mil i bilen i går også. Da kjørte jeg fra Narvik til Alta i Finnmark. I Alta sentrum var det ikke noe overnatting ledig så jeg måtte kjøre noen kilometer til.

På Solvang camping leide jeg er hytte for to netter. Her kunne jeg nyte resten av kvelden og midnattssolen.

I morges kjørte jeg de siste 25 milene til Nordkapp. Det tok ca 3 1/2 time fra hytten.

Det var fantastisk herlig å nå målet. Og at værgudene var med meg var ennå mer fantastisk. Her var det ti grader og sol. Det var meldt 3 grader og snøbyger. Glad jeg slapp å oppleve det.

Det berømte globusen på Nordkapp. Litt rart å tenke på at det ikke finnes noen fastboende lenger nord enn dette. Der sto jeg nærmest på verdens ende.

Syv barn fra forskjellige steder i verden kom sammen på Nordkapp i 1988. De skapte skulpturen "Barn av verden" sammen. Et vakkert kunstverk her i den ellers barske naturen.

Ikke mye liv her på Norges nordligste punkt.

Men ellers på veien var naturen helt fantastisk. De høye spisse fjellene, fjordene med små øyer og alle reinsdyrene langs veien. Dessverre var det alt for få steder å stoppe langs veien, så det ble ikke tatt mange bilder. Fikk nå et bilde av Rudolf ihvertfall.

Nå er jeg tilbake i campinghytten. Det er bare å slappe av til i morgen. Da begynner jeg på turen sørover igjen. Jeg vil overnatte i Tromsø i morgen og gå på midnattskonsert i Ishavskatedralen tenkte jeg. Fint å få med litt kulturelle innslag også.

#nordkapp #71gradernord #norge #bilferie #finnmark #reise #ferie #alta

Omveier og kjempetabbe

Sommeren tok slutt mandag morgen da jeg forlot Trondheim. Da var det bare å finne frem ulltrøye og boblejakke igjen.

Jeg tok av E6 og inn på fylkesvei 17 mot Brønnøysund. Det er en ganske lang omvei når jeg egentlig skal mot Nordkapp, men ønske om å se og gå gjennom Torghatten dro meg ut mot Helgelandskysten.

Det spesielle fjellet med hull igjennom, skapt av naturen selv, blir besøkt av titusenvis av turister hver sommer.

Jeg var heldig og traff kun fire av de den kvelden.

Dessverre var det overskyet så bildet ble ikke det mest spektakulære. Fjellet er 258 meter høyt.

Turen opp til hullet tok mindre enn 30 minutter. Stien går gjennom småskog så jeg så ikke åpningen før jeg sto rett ved. Det var nesten samme følelsen som når jeg gikk i dalen før tempelet i Petra åpenbarte seg.

Jeg ble ikke skuffet. Det var enormt. “Tunnelen” er 160 meter lang, 35 meter høy og 20 meter bred. Da jeg gikk gjennom var jeg der helt alene. Det var veldig bratt og mange løse steiner, så det var om å gjøre å trø forsiktig.

Da jeg kom ut på andre siden åpenbarte denne utsikten seg. Jeg klatret ned på denne siden som var enda litt brattere og lengre enn den jeg gikk opp. Det er fra den siden man får bilde av hele fjellet, så jeg er glad jeg kom ned her.

Hele turen tok litt over en time. En herlig kveldstur etter å ha satt i bilen hele dagen.

Etter turen fant jeg tilbake til E6en og kjørte videre nordover.

Da jeg kom til et sted som het Trofors, et stykke før Mosjøen, var jeg kjempesliten. Da var klokken ti på kvelden. Akkurat 12 timer siden jeg kjørte fra Trondheim.

Jeg fant en campingplass og svingte inn for å høre om de hadde ledige hytter. Jeg parkerte bilen rett utenfor resepsjonen. Mens han som drev campingplassen holdt på å registrere meg så han ut vinduet. Helt rolig sa ha; Æ såg at du kom i en bil men nu ser æ ikke bilen lenger. Forvirret løp jeg ut døren og så at bilen hadde trillet over parkeringsplassen og over en grøft. Herregud hvor dum jeg følte meg da. Jeg var så trøtt og ukonsentrert at jeg hadde satt bilen i fri uten håndbrekk på.

Det var selvfølgelig ikke mulig å kjøre bilen opp igjen på veien. Men heldigvis hadde han her mannen en stor bil, så han klarte lett å dra minien opp igjen.

Jeg var så flau over å ha gjort den tabben, men mannen trøstet meg flere ganger med å si at dette var helt vanlig og “shit happens” 😀

Stakkars bilen min får mye juling når jeg er ute på tur. Heldigvis overlevde den denne gangen også.

Når jeg våknet i morges hadde jeg lyst å snu å dra hjem. Det er bare meldt dårlig vær i nord. Til og med snø på Nordkapp. Og gårsdagens tabbe hjalp ikke mye på humøret. Jeg var litt bekymret for at noe skulle være ødelagt på bilen.

Etter å ha snakket med min datter og eldste barnebarn på FaceTime var jeg i mye bedre humør.

Jeg måtte fortsette. Målet er Nordkapp, jeg kan ikke snu nå.

Så i dag har jeg bare kjørt. Bilen funker helt flott heldigvis og jeg har kommet litt forbi Narvik. Nå må jeg sove før turen går videre. Vet ikke ennå om jeg stopper i Alta eller kjører hele veien til Nordkapp da.

#norge #biltur #ferie #nordland #reise #torghatten

 

Gatelangs i Trondheim

Jeg ble advart av en venninne, en trønder faktisk, om at Trondheim er ikke mye å skryte av sammenlignet med Bergen. Med den advarselen i bakhodet ble jeg faktisk positivt overrasket over byen.

Da jeg kom her i går ettermiddag var det sol og +20 grader. Det var bondens marked i byen og et yrende folkeliv i byen.

I dag var det overskyet på formiddagen og adskillig mindre folk ute. Her står jeg på den gamle bybroen og tar bilde av bryggene. Nidelva snor seg rundt hele sentrum, eller Midtbyen som det kalles her.

Bilde av hotellet jeg overnatter på. P-hotel på Fosenkaia. Helt greit hotel. Sentral beliggenhet, rent og trivelig. Men frokosten var ikke noe å skryte av, det var en liten matpakke og en flaske saft som hang på døren min i morges. Skivene med ost og skinke smakte bra, så jeg skal ikke klage for mye :-D.

Jeg startet dagen med å gå opp til Kristiansten festning. Derfra hadde jeg håpet å få utsikt over Norges tredje største by. Men åsen var ikke høyere en trærne som vokste rundt så fikk ikke noe veldig utsikt.

Festningen ble bygget i 1682 og forsvarte byen mot angrep fra østsiden. Jeg var inne i tårnet, som nå er et museum, og fikk med meg litt av historien til byen.

Inne på området er det også en liten koselig kafé. Sikkert herlig å være her oppe når solen står på.

Det er laget en sykkelheis (Trampe) opp en liten bakke i byen. Du skal stå på en liten pedal med ene foten som skubber deg opp bakken.

Det så ut som det var mye mer slitsomt å bruke heisen enn å sykle opp bakken. Hun her fikk ikke til å stå på pedalen. Tror hun prøvde i et kvarter.

Den vakre gamle bybroen som går fra Midtbyen til Bakklandet.

Stilig med husene langs Nidelva som står på påler.

Mye vakkert i Trondheim også.

Selvfølgelig fant jeg frem til Nidarosdomen. I år 1070 begynte de å bygge domkirken. Det har vært omfattende endringer og restaurering opp gjennom årene, blant annet etter bybrannene.

Olav den hellige er visst begravet her. Hva jeg lærer når jeg er på tur altså 🙂

Hvor mange statuer det er på fronten av kirken vet jeg ikke, men det var ikke få. Den siste statuen kom på plass så sent som i 1983.

Fascinerende å studere de. Sikkert en historie bak alle sammen. Lurer på hva han som holder tre hoder i armene har gjort på?

Her, som i Bergen, er det bruktmarked i byen på søndager.

På Solsiden er det folk går for å shoppe og spise. De gamle verftene er bygget om til resturanter og shoppingsentre. Utrolig stilig at de har bevart de gamle kranene og slusene her.

Solen kom frem på ettermiddagen. Jeg fant meg en resturant på Solsiden og bare nøt livet.

Pizzaen på Selma kan virkelig anbefales. Hadde det ikke vært for at jeg måtte inn å bestille og betale først, hadde jeg gitt litt tips. Hvordan skal man tipse når man ikke vet om man får god service eller om maten er god? 😛 Ja, så kjip er jeg.

Jeg skal overnatte en natt til her i Trondheim. I morgen fortsetter jeg min reise mot nord.

#biltur #reise #ferie #trondheim #trøndelag #nidelva #nidarosdomen #reisenmotnord

Trollstigvegen til Åndalsnes

Da jeg forlot Sunnfjord i går morges, svingte jeg innom Førde og handlet litt niste til dagens etappe.

Jeg kjørte mot Stranda, tok fergen over til Liabygda og fulgte den berømte Geirangerfjorden innover. Og over fjellet til Trollstigen.

Været, veien og naturen rundt var helt nydelig så jeg stoppet flere steder for å ta bilder og bare rusle en tur. Så turen som egentlig tar fem timer fra Førde til Åndalsnes brukte jeg nesten åtte timer på. Jeg koste meg skikkelig på turen.

Selvfølgelig måtte jeg stoppe før jeg kjørte ned hårnålsvingene i Trollstigen. Det var litt skummelt å kjøre nedover her. Spesielt når jeg møtte biler som skulle opp akkurat i svingene. Men det gikk nå bra heldigvis. Det var blitt sent på kvelden, så det var ikke mye trafikk.

Åndalsnes, med under 2500 innbyggere, er ikke noe fin by akkurat, men for noen fantastiske omgivelser. Den smaragdgrønne elven Rauma som renner ut i sjøen og de flotte høye fjellene rundt.

Møre og Romsdal er fylket for alle som elsker turer og friluftsliv står det på alle informasjons-skilt rundtomkring. Og det kan jeg være enig i.

Jeg kan ikke skryte på meg å ha gått Romsdalseggen i dag. Bussen til startstedet går bare lørdag og søndag nå i juni. Den vil gå oftere fra 1.juli av.

Men uansett så hadde jeg egentlig bestemt meg for å droppe den nå. Jeg er ikke helt trygg på å begi meg ut på den lange turen helt alene. Kanskje jeg får med meg en venninne til høsten eller kanskje neste år?

Jeg fikk nå meg en god tur i dag likevel. Jeg gikk opp den veien jeg ville gått ned fra Romsdalseggen.

3 km bratt sti oppover i fjellet. Målet var Rampestreken som jeg har sett så mange flotte bilder av.

Endelig oppe med Rampestreken. Om ikke beina mine skalv etter den tunge turen opp begynte de ihvertfall i skjelve når jeg gikk utpå her, nesten 550 meter over havet.

Synes det var så fascinerende å se på vannet. Det grønne ferskvannet fra Rauma som møter den blå sjøen.

Joda, jeg våget meg utpå rampen. Prøver til og med å smile naturlig, selv om jeg er så redd at jeg holder på å tisse på meg.

For en utsikt. Dette er innover i Romsdalen. Nede ved elven Rauma ser dere campingen jeg overnattet på.

Da jeg hadde vaklet meg ned igjen fra fjellet kjørte jeg videre innover i Romsdalen mot Dombås. Lunsjen min nøt jeg ute i det fri. Enkel tapas 🙂

Jeg skal overnatte i Dombås i Oppland fylke til i morgen siden det ikke var ledige hytter i Åndalsnes i kveld. I morgen kjører jeg videre til Trondheim. Da er det bare ca 3 timer igjen å kjøre. Det er meldt bra vær i Trondheim i morgen, så greit å være der tidlig og få mest mulig ut av dagen. Gleder meg til å se byen som alle sier er så fin.

#bilferie #reise #ferie #åndalsnes #rampestreken #romsdalstrappa #fjelltur #møreogromsdal #trollstigen

Deilige dager i Sunnfjord

Nå har jeg hatt noen deilige dager her hos min venninne i Fjaler kommune i Sogn og fjordane, med mye avslapping og god mat.

Tirsdag hadde vi en flott fjelltur. Ikke så veldig høy topp, men for en utsikt. Vi ser utover Sognefjorden og til fjellet Lihesten. Der har jeg lyst å gå en annen gang.

Onsdagen ble det to kortere turer i Askvoll kommune. Først Bakkekletten.

Og så Olsnesåsen. Nydelig utsikt fra begge åsene.

Etter å ha vært på sightseeing rundt halve Sunnfjord var det deilig med softis på kaien i Askvoll.

I dag går turen videre til Åndalsnes. Ser på værmeldingen at det er fint vær og over 20 grader der også. Får håpe at det holder seg en stund. Jeg er ikke klar for høst ennå 😛

Reisen mot Nord

Da jeg var ferdig på jobb i går kl 15.00 kjørte jeg rett til Sunnfjord. Da begynte jeg på ferien min. Målet er å kjøre bil opp til Nordkapp.

Ruten er ikke planlagt i detalj, men det er noen steder jeg vil stoppe å gå turer. Først er det et par dager her i Fjaler kommune i Sogn og Fjordane. Jeg har en god venninne her som jeg overnatter hos og vi vil gå noen fjellturer rundt her.

Tanken er også tur over Romsdalseggen, byvandring i Trondheim, Torghatten i Brønnøysund, hvalsafari på Andenes og noen andre utflukter før jeg når Nordkapp.

Får håpe at værgudene er med meg. Akkurat nå ser jeg det sludder på Nordkapp. Jeg får nyte 20+ her i sør så lenge jeg kan. Ulltøy og tykke jakker er pakket i bilen, så jeg er ihvertfall klar til å møte kaldere vær.

Første fergeturen på vei mot nord. Oppedal-Lavik over Sognefjorden som er Norges lengste og dypeste fjord. 1303 meter dyp på det dypeste og 205 km lang.

Det var en vakker kjøretur langs fjorden på vei til min venninne. Her er jeg fremme i hagen henne. Et lite paradis omgitt av fjorder og fjell. Her finner jeg virkelig roen noen dager.

Om jeg kjører rundt i 2,3 eller 4 uker får jeg nå se. Deilig å være så fri. Angrer ikke på bilkjøpet nå akkurat.

 

#biltur #sognogfjordane #sognefjorden #fjalerkommune #reise #ferie #motnord #Norgesferie #norgepålangs

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top