Noen dager i hovedstaden

Onsdag formiddag fløy jeg rett fra Burgas til Oslo. Det var 18 grader og et nydelig vær når jeg landet på Gardermoen.

Der sto min venninne å ventet på meg. Hun hadde flydd fra Førde noen timer tidligere. Nå skulle vi ha noen dager sammen i hovedstaden, hvor hun ikke hadde vært på et par tiår.

Før assosierte jeg Oslo med rus og elendighet. I min ungdom da jeg var rusavhengig var jeg bare på de feile stedene for å si det sånn. Heldigvis er det snart 20 år siden og jeg har oppdaget mange nye flotte sider av Oslo. Jeg har nesten begynt å like den multikulturelle hovedstaden vår. Utenifra ser det ut som det er høyt under taket og alt og aller er akseptert. Jeg vet at det er veldig naivt. For det er dessverre mye diskriminering og rasisme her også. Men på en fin sommerdag som det var på onsdag virket det veldig harmonisk her ihvertfall.

Vi fortet oss til hotellet å satt fra oss bagasjen og fortsatte opp til Aker Brygge for å spise en sen lunsj / tidlig middag.

Nesten alle uterestaurantene var fulle, så vi fant et bord inne på Friday's. Den dagen ble det hamburger til middag.

Siden min venninne ikke hadde vært i Oslo på mange år måtte vi jo ta den obligatoriske sightseeing-runden 😊

Det kongelige slott. Et viktig norsk byggverk. Kong Carl Johan la ned grunnsteinen 1.oktober 1825, men det var Kong Oscar I som fikk flytte inn i det i juli 1849.

De har virkelig tatt den beste tomten i Oslo by, på en liten høyde i enden av Carl Johansgate.

Stortingsbygningen, som sto ferdig i mars 1866, synes jo jeg er mye flottere en slottet vårt.

Etter å ha gått ned hele Carl Johan, fra slottet og forbi Stortinget, gikk vi bort til Operahuset.

Operahuset som ligger innerst i Oslofjorden feiret sin 10-årsdag i april i år. Selvfølgelig måtte vi gå helt opp på taket. Jeg vil ikke si at det er en flott utsikt over Oslo, selv hvor mye solen skinner. Området rundt er en stor byggeplass. Hvorfor de skal bygge fler høyhus på den lille plassen forstår ikke jeg.

Endelig fikk jeg en solid og god norsk frokost. Savner alltid ferskt grovt brød når jeg er på hoteller. Og ordentlig juice uten sukker.

Torsdagen var solen og mange av varmegradene forsvunnet. Det regnet og var grått og trist. Men er vi på tur så er vi på tur, ut måtte vi nå likevel.

Vei besøkte =kaffe. Kaffebaren som ble startet med hjelp av "Petter uteligger". Et flott tiltak der rusavhengige for mulighet til å få seg en vanlig jobb.

Det var et veldig koselig sted, med god kaffe og bakverk. Selv om jeg var mett etter frokosten ble jeg fristet av gulrotmuffinsene de hadde her.

Et sted jeg anbefaler å besøke.

Vi hadde bestemt oss for å besøke Munch-museet. Og selvfølgelig skulle vi gå hele veien i regnet. Jeg synes det er kjekt å gå rundt, da ser man så mye mer av stedene man besøker. Det er ikke alltid reisefølget mitt er like enig.

Men den dagen ble det ihvertfall sånn. Ned mot Oslo Spectrum, gjennom Grønland og opp mot Tøyen. Vi brukte nesten en time på å finne frem til museet… Og så viste det seg at det var stengt fordi de holdt på å skifte utstilling. Jaja, da var det bare å spasere tilbake til sentrum da.

Det ble tidlig middag og tilbake på hotellet for å slappe av resten av den dagen.

Bildet er av Akerselva i nærheten av Grønland torg.

Fredagen tok vi faktisk trikken opp til Frogner og Vigelandsparken.

Dette er verdens største skulpturpark som er utført av en enkelt kunstner. Parken ble ferdigstilt mellom 1939 og 1949.

Solen skinte igjen og det var bare vakkert å gå rundt i den enorme parken.

Det er andre gang jeg besøkte parken. Jeg synes det var mye mer fascinerende denne gangen enn første gang. For et utrolig arbeid han Gustav har lagt ned her.

Vi tok trikken ned igjen til Aker Brygge. Nå besøkte vi skulpturparken på Tjuvholmen. Ikke like imponerende kanskje 😊

Tenk; bare et par dager før vi gikk her gikk tidligere president Obama her. Lurer på om han likte disse gigant silikonpuppene?

Fremdeles på Tjuvholmen. De har bygget tett her ute. En liten leilighet her koster lett over 5 mill. Jeg ville aldri betalt så mye for å bo så tett. Og alltid er det en haug med nyskjerrig turister (som oss) som virrer rundt i nabolaget.

Visdomsord fra Tjuvholmen 😊

På lørdag reiste min venninne først fra Oslo. Jeg hadde et par timer til å slå ihjel. Da gikk turen ned til kaien hvor danskebåten går fra før jeg gikk opp til Akershus slott og festning. Så da fikk jeg vel med meg det meste av hva Oslo har å by på.

På kaien var det satt opp noen tørkestativ som var dekket av skjorter. Om det skal symbolisere noe eller om det bare er dekorasjon fant jeg ikke ut.

Siste stopp på turen ble den middelalderske kongeborgen som ble påbegynt i 1299 av Håkon V. Nå er Akershus slott og festning et av de eldste forsvarsverkene vi har i Norge.

Jeg hadde booket togreise over fjellet hjem til Bergen igjen. Det viste seg at det skulle være vedlikehold på Bergensbanen akkurat den dagen, så det var satt opp busser istedenfor. Bussturen fra Oslo til Bergen var lang og trettende. Klokken ble over midnatt før jeg kunne låse meg inn hjemme hos meg selv. Sjeldent at det har føltes så deilig å komme hjem.

#oslo #sighteeng #akerbrygge #tjuvholmen #slottet #akershus #vigelandsparken #=kaffe #europa #reise #norgesferie #hovedstaden

1 kommentar

Siste innlegg